Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
25. maj–24. julij 2016

Henryk Tomaszewski

Pregledna razstava

Profesor Henryk Tomaszewski (1914–2005), grafični oblikovalec – umetnik, risar in pedagog, je bil ena najpomembnejših osebnosti poljskega grafičnega oblikovanja po drugi svetovni vojni. Je soustanovitelj in oče poljske šole plakata. Kot pedagog je izobraževal številne oblikovalce v domovini in zunaj njenih meja. Njegovo delo je zelo hitro po koncu druge svetovne vojne doživelo mednarodno prepoznavnost, poseben grafični jezik, ki se ga je posluževal, pa do dandanes navdihuje generacije grafičnih oblikovalcev po vsem svetu.

Prihajajoča razstava bo prva samostojna predstavitev obsežnega opusa Henryka Tomaszewskega izven Poljske. Prikazala bo njegovo več kot petdesetletno ustvarjalno pot z izborom okoli 250 del, ki obsegajo risane komentarje na temo zasebnih in javnih zadev, ki jih je redno objavljal v kulturnih publikacijah pred drugo svetovno vojno in po njej, serije ovitkov knjižnih izdaj poljskih literarnih del ter njegovo najmočnejše področje ustvarjanja – plakate.

Za obiskovalce bodo organizirana strokovna vodenja po razstavi. V spremljevalnem programu bo potekal dogodek Še več o Henryku Tomaszewskem, poglobljena predstavitev avtorja skozi vsa področja njegovega delovanja. Sodelujoči gostje bodo: avtorjev sin ter prav tako priznani ilustrator in grafični oblikovalec Filip Pagowski, avtorjev bivši asistent in priznani ilustrator Cyprian Koscielniak ter avtorjev bivši študent Radovan Jenko kot moderator.
Generalni pokrovitelj
Volvo

Pokrovitelji
Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani
Studio Tibor
Piksel 
KOGL
Kratochwill

Ustanovitelj Fundacije Brumen
Riko
25. maj–24. julij 2016

Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana

Fundacija Brumen
Slovenska cesta 11
1000 Ljubljana