Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 27. 10. 2021‒13. 2. 2022

Hinko Smrekar 2. del

1883‒1942

Vsestranski umetnik Hinko Smrekar je bil samostojno in demokratično misleč ter družbeno angažiran človek, ki je bil zato večkrat ovaden in tudi zaprt, leta 1942 pa ustreljen kot talec. Govoril je več tujih jezikov, v katerih je podnaslavljal svoja dela, da bi bila širše razumljiva, bogat, fantastičen in močan v izrazu pa ni sodil v nobeno tedanje umetniško gibanje. Spremljal je domače in tuje družbenopolitične dogodke in bil na tekočem tako o svetovnih procesih kot o lokalni črni kroniki. Vse, kar je videl in občutil, kar ga je ganilo in pretreslo, pa je dobilo obliko v njegovih risbah. Z izjemno preciznostjo je opozarjal na tisto, kar prepoznavamo kot trajne napake človeškega značaja, zato so njegove podobe nadčasovne. Občudovanja vredni so njegov pogum, odkritosrčnost in poštenost, s katerimi ni dobil samo umetniške, ampak tudi zgodovinsko legitimacijo za upodabljanje svoje dobe in njenih ljudi. 

Zaradi preživetja je poprijel za vsakršno delo – ilustriranje knjig za različno ciljno publiko, izdelovanje častnih diplom, reklamnih oglasov, ex librisov, risanje karikatur in družbenopolitičnih satir, risanje narodopisnih in pravljičnih motivov ter prizorov iz ljudskega vraževerja in narodnih bajk. Bil je samouk, ki je tehniko risanja tako izpopolnil, da njegova dela z množico oseb delujejo povsem celovito v skladu s pravili anatomije, perspektive in kompozicije, gledalca pa prav tako osupnejo s svojo neposrednostjo in iskrenostjo. Njegova posebnost je bila perorisba ‒ lavirana, akvarelirana ali kombinirana s pasteli; grafike ‒ lesorezi, jedkanice, akvatinte ‒ ga uvrščajo med najboljše grafike te dobe, v kasnejših letih se je lotil tudi slikanja v olju, okoli leta 1940 pa tudi kiparjenja.

Razstava je zaradi obsega avtorjevega opusa in občutljivosti gradiva razdeljena na dva dela (večina umetnin je del na papirju, ki so po muzejskih standardih lahko razstavljena le tri mesece).

1. del: 8. 7. 2021 ‒ 3. 10. 2021
Razstava predstavlja obdobje med letoma 1902 in 1917. V to obdobje sodijo ilustrirane dopisnice še iz časa študija in iz časa društva Vesna, ilustracije za knjige Ivana Cankarja, pod čigar vplivom je Smrekar začel razvijati oster kritični ton, ki ga je nato samostojno nadaljeval v karikaturah. V teh letih je narisal več kot 50 lastnih karikatur in karikatur sodobnikov, motive za slovanske igralne karte in slovanske tarok karte, risbe z narodopisnimi motivi, vzetimi iz slovenskih narodnih pesmi, družbenopolitične satire in karikature, ki večinoma obravnavajo odnos malomeščanske družbe do umetnosti in umetnika, cikel razglednic Vojska v slikah, risbe večjih formatov ter grafike s pravljičnimi motivi in s prizori iz ljudskega vraževerja in narodnih bajk, risbe za zdravnika dr. Franca Derganca, risbe, ki jih je narisal v času internacije v Scheiflingu, ter ilustracije za povest Martin Krpan Frana Levstika, na katerih je skladno s pripovedjo poustvaril ponosen in ironičen pogled kmečkega človeka na cesarski Dunaj.

2. del: 27. 10. 2021 ‒ 13. 2. 2022
Razstava predstavlja obdobje med letoma 1918 in 1942. V teh letih je Smrekar v svojem silnem ustvarjalnem zanosu prestopil iz ozkih slovenskih meja na občečloveško, svetovno področje. Očiten je preobrat od umetnika, ki se je poln idealov in mladostne zagnanosti odpravil v tujino, k umetniku, ki je z leti postajal čedalje bolj zagrenjen in videl vse podobe okoli sebe spačene. Zato nas ne sme čuditi, da je postal v tolikšni meri karikaturist in skoraj absoluten cinik kot vsi obupani, neverni idealisti.

Poleg številnih lastnih karikatur in karikatur sodobnikov, ljubeznivih portretov matere, družbenopolitičnih satir ter ilustracij za različne publikacije in knjige, pravljičnih prizorov s škrati in vilami ter hudomušnih planinskih prizorov je ustvaril dva cikla, ki sta pravi preroški viziji ‒ grafični cikel Sedem naglavnih grehov in cikel risb Zrcalo sveta, na katerih je ostro obsodil družbo oz. njene posameznike, predvsem njihovo moralo in neurejene, zmedene družbene razmere. Pretresljivim risbam psihičnih bolnikov, skicam za razpis za poslikavo hodnika banske palače, slikam v olju in kipom v žgani glini so sledile ilustracije za Andersenove pravljice. Na prihajajoči nacizem je opozoril tudi na vrsti političnih karikatur s podobami Hitlerja, Stalina in njegovih generalov, Churchilla, Roosevelta itd.

Ob razstavi smo pripravili spremljevalni program, termine javnih vodstev, predavanj in drugih javnih vodstev poiščite v koledarčku.

Oglejte si Abecedo Hinka Smrekarja, ki od A do Ž predstavlja njegovo življenje, delo in sopotnike.

Hinko Smrekar (video), avtor: Rok Hace
Hinko Smrekar (video), avtor: Rok Hace

Avtorica razstave
Alenka Simončič

Sodelavci
Tina Buh, Mateja Krapež, Michel Mohor

Konservatorsko-restavratorska priprava gradiva
Tina Buh

Postavitev razstave in oblikovanje tiskovin
Ranko Novak

Umetnine so posodili
Festival Velenje ‒ Galerija Velenje
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Loški muzej Škofja Loka
Muzej in galerije mesta Ljubljane
Muzej novejše zgodovine Slovenije
Narodna galerija
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana
Narodni muzej Slovenije
Slovenska akademija znanosti in umetnosti
Slovenski gledališki inštitut                                                                                     
zasebni lastniki

Projekt so podprli

Prvi del razstave: 
8. julij 2021 ‒ 3. oktober 2021

Drugi del razstave:
27. oktober 2021 ‒ 13. februar 2022

Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana