Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
24. april–22. junij 2014

Holandski utrinki

v Narodni galeriji

Kraljevina Nizozemska je dedinja izjemne gospodarske in umetnostne dediščine, ki se je začela oblikovati že v poznem srednjem veku. A slikarski razvoj se na Nizozemskem pne v mavričnem loku stotin slikarjev, od Jana van Eycka († 1441) do Vincenta van Gogha († 1890) in Pieta Mondriana († 1944).

Slikarske mojstrovine so nepogrešljiv del meščanske opreme, to pa je narekovalo posvetne vsebine, od portreta in interiera, raznovrstnega žanra in tihožitja do sijajnih vedut, krajin in marin.

V času največjega razmaha sredi 17. stoletja je na Nizozemskem delovalo nad 700 slikarjev zavidljive kakovosti, in njihova dela so se raznesla po takratni Evropi. Zato si umetnostne podobe stare celine brez holandskega slikarstva sploh ne moremo zamisliti. Holandija ni "izvažala" le umetnin, ampak se je tudi veliko umetnikov iz te velike množice podalo v širni svet.

Pomembno kulturno in umetnostno središče osrednjega dela Slovenije, nekdanje Kranjske, je bilo na gradu Bogenšperk, kamor je J. V. Valvasor v ambiciozno zastavljenem projektu izdaje Slave vojvodine Kranjske pritegnil slikarje, risarje in grafike. Ohranjena dela razkrivajo programsko usmerjenost v srednjo in severno Evropo, in med slikarji Valvasorjevega kroga je bilo nekaj severnjakov kot npr. najpomembnejši Nizozemec s psevdonimom Almanach in v njegovo bližino se postavlja Harman Verelst, ki se s svojo ženo Cecilijo omenja leta 1678 v Ljubljani. Bil je v stikih s slikarjem Justusom van den Nypoortom, ki se je po poroki z Ljubljančanko ustalil v novi domovini.

V ta krog je sodil še Flamec Ludwig de Clerick, ki ga je po smrti leta 1702 z nazivom deželnega slikarja nasledil rojak Pieter Averex; in če navedemo še "Niederländerja" Sebastiana Verporta, živečega v Ljubljani od 1681 do smrti leta 1715, je že ta  skupina umetnikov dovolj zgovorna glede zgodnje baročnega slikarstva na Kranjskem.

Avtor
Ferdinand Šerbelj

Prevod
Alenka Klemenc

24. april–22. junij 2014
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana