Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
24. december 2009–31. januar 2010

Iconotheca Valvasoriana

Nova pridobitev

Ministrstvo za kulturo RS je Narodni galeriji podarilo faksimilirani natis Iconothece Valvasoriane v sedemnajstih zvezkih, ki ga je izdala Fundacija Janeza Vajkarda Valvasorja pri SAZU. Vodja projekta in urednik faksimilirane izdaje je dr. Lojze Gostiša.

Iconotheca Valvasoriana je znanstvenokritično obdelana zbirka 7752 grafičnih listov, ki jih je zbral Janez Vajkard Valvasor (1641–1693). Obsega grafike, risbe in akvarele različnih formatov, ki jih je Valvasor med letoma 1659 in 1672 kupil na potovanjih po Evropi in jih zvezal v osemnajst zvezkov, od katerih je eden izgubljen. Razporedil jih je po tehnikah, nacionalni pripadnosti avtorjev in temah: upodobitve Stare in Nove zaveze, podobe svetnikov, antični motivi in najrazličnejši žanrski posvetni prizori, portreti, grbi, vedute, zemljevidi ter živalski in rastlinski svet. Med njimi so dela Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha, Martina Schongauerja, Jacquesa Callota ter drugih evropskih mojstrov 16. in 17. stoletja.

Po izidu Slave vojvodine kranjske je Valvasor obubožal in bil prisiljen prodati vse svoje imetje. Grafično zbirko in knjižnico je odkupil zagrebški škof Ignacij Aleksander Mikulić in danes je izvirnik hranjen v nadškofijski Biblioteki Metropolitani v Zagrebu.

Faksimilirani natis Iconothece Valvasoriane je pomembna pridobitev fonda knjižnice Narodne galerije in neprecenljiv vir za znanstvenoraziskovalno delo galerije.

Koordinacija razstave
Mateja Krapež in Tina Buh

Priprava gradiva
Tina Buh

Izbor gradiva
Andrej Smrekar

Postavitev razstave
Tehnična ekipa Narodne galerije

Razstavo je omogočilo
Ministrstvo za kulturo RS

24. december 2009–31. januar 2010
Narodna galerija
Galerija Narodni dom
Cankarjeva 20
1000 Ljubljana