Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Razstave in projekti
17. maj – 16. september 2019

Impresionizem od zore do mraka

Slovenska umetnost 1870–1930

Po več desetletjih bo Praga ponovno gostila pregledno razstavo slovenskega impresionizma in drugih smeri, ki so oblikovale slovenski kulturni prostor med letoma 1870 in 1930. 

Predstavniki modernističnega stila, slikarji Rihard Jakopič, Matej Sternen, Matija Jama, Ivan Grohar in fotograf Avgust Berthold, so v ključnih letih na začetku 20. stoletja razvili lokalni izraz, ki je združeval secesijske in simbolistične prvine z evropskimi impresionizmi. Z novim slogom so umetniki ustvarili eno od orodij narodnega prebujenja, ki je meščansko sodobnost povezalo z ruralno preteklostjo in hkrati poskušalo izraziti najgloblje vzgibe človeške duše, kot se je poetično izrazil Jakopič. V človeško nrav se je poglobil tudi satirik Hinko Smrekar, ki je ostro in pronicljivo beležil kulturno in politično dogajanje na Slovenskem.

Umetnost so v teh desetletjih oplajale vedno krepkejše zveze s Češko: prenovo Ljubljane po potresu l. 1895, ki jo je župan in praški študent Ivan Hribar usmerjal po čeških zgledih, delovanje arhitekta Jožeta Plečnika na Praškem gradu in obojestransko prevajanje literarnih del so spremljale močne likovne povezave, od realizma bratov Šubic, sodobnikov Vojtěcha Hynaisa, do ekspresionizma bratov Kralj in drugih slovenskih kulturnih delavcev v Pragi.

Na razstavo je umeščenih več kot 450 eksponatov, ki skupaj predstavljajo eno ključnih obdobij v slovenski zgodovini, ko je umetnost naše dežele poskušala Evropo dohiteti ne le slogovno, temveč tudi institucionalno s postavitvijo prvega prodajnega razstavišča ter z ustanovitvijo Univerze in Narodne galerije, vseh treh v Ljubljani.

Razstavo organizirajo Urad predsednika Češke republike, Uprava Praškega gradu in Narodna galerija.

17. maj–16. september
Praški grad, Češka