Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
13. junij–22. september 2002

Jožef Tominc

Fiziognomija slike

Razstava Jožefa Tominca je dobrodošla ob vsaki priložnosti. V prostoru, ki presega etnične in državne delitve, si je ustvaril renome ne le kot odličen portretist, temveč kot nadvse ostroviden opazovalec in inteligenten komentator družbenih pojavov, ki jih je znal raztegniti v širok register od robatih izjav do tankočutnih namigov. Tako distancirane in suverene drže zlepa ne najdemo v naši dediščini. Čopič, ki je v službi naročnika ustvarjal njegovo javno podobo, je brezkompromisno beležil resnico nad portretirančevo projekcijo statusne avre.

Slikarstvo je umetnost fikcije, kompenzacije vseh neuresničenih želja še posebej kadar se nanašajo na ustvarjanje podob za javno rabo. Prav njegovega potenciala servilnosti Tominc ni nikoli sprejemal. Če je v fiziognomijah uporabil določeno mero vljudnostne generalizacije, je njegov pretanjeni občutek za dekorum vedno zaznaval devijacije in okornosti, kot posledico družbenih ambicij, aspiracij, utemeljevanja statusne neoporečnosti tako aristokracije, ki je izgubljala svoje zanesljive družbene funkcije, do parvenijske buržoazije, ki se ni mogla upirati omami aristokratskega prestiža. S slikarskimi sredstvi v oblasti izjemne inteligence je uspeval loviti družbeno simptomatiko in posameznikovo projekcijo v učinkovito predstavitev individualnosti, dvignjeno nad fizično pojavnost. Pojem fiziognomije v njegovih slikah ni omejen le na obraz, temveč je fiziognomija slika v celoti s trdno strukturirano hierarhijo biološke individualnosti in socialne teksture, ki temelji na neoklasicističnem akademskem žanru historične slike.

Pred petintridesetimi leti smo v Sloveniji zadnjikrat videli večji izbor Tominčevih slik, ki ga je pripravila Narodna galerija v sodelovanju z grofom Guiglielmom Coroninnijem in Antonijem Morasijem. Pred kratkim je Civico Museo Revoltella razgrnil z novimi odkritji obogaten register Tominčevih del. V pripravah tržaške razstave smo združili moči in zastavili Tominčevo predstavitev tudi v Narodni galeriji s posebno naklonjenostjo direktorice dr. Marie Massau Dan. Fizično in miselno smo si danes mnogo bližje, kot pred tremi desetletji in pol, zato bomo lažje delili delo sijajnega umetnika – tako kot so ga znali naši predniki v času, ko je ustvarjal svoj izjemni opus. Naloga muzejev v Trstu, Gorici in Ljubljani je, da mu izborimo primerno mesto v evropski umetnostni dediščini, saj daleč presega naše nekdaj skromne lokalne razmere.

Predstavljenih je dvainpetdeset portretov iz celotnega ustvarjalnega opusa Jožefa Tominca, pet kašmirskih šalov, ki so bili priljubljen modni dodatek ženske garderobe v prvi polovici 19. stoletja in štirje umetnoobrtni predmeti, kakršne najdemo na Tominčevih slikah.

Razstavo spremlja katalog s celostranskimi barvnimi reprodukcijami vseh razstavljenih slik. V njem so zbrani prispevki o Tominčevem življenju in delu s številnimi novimi podatki, dalje o predmetnem svetu, ki ga je upodabljal na slikah ob portretirancih ter izčrpne kataloške enote z znanstvenim aparatom ob vseh razstavljenih slikah. Katalog sta uredili mag. Barbara Jaki in Mateja Breščak.

Razstava je nastala v sodelovanju s Civico Museo Revoltella v Trstu. Sodelovali so še Musei Provinciali v Gorici in Narodni muzej Slovenije.

Avtorica razstave
mag. Barbara Jaki

Oblikovanje kataloga, plakata in vabila
Miljenko Licul, Studio Zodiak

Postavitev razstave
Miljenko Licul, Studio Zodiak

Avtorice tekstov v katalogu
dr. Nicoletta Bressan, dr. Susanna Gregorat, mag. Barbara Jaki, dr. Mateja Kos, dr. Maja Lozar Štamcar, mag. Gojka Pajagič Bregar, dr. Raffaella Sgubin

Slike za razstavo so posodili
Civico Museo Revoltella, Trst
Musei Provinciali, Gorica
Fondazione Coronini, Gorica
Pokrajinski muzej, Koper
Goriški muzej, Grad Kromberk
zasebni lastniki iz Italije in Slovenije

Umetnoobrtne predmete za razstavo je posodil
Narodni muzej Slovenije, Ljubljana

Projekt so podprli
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Renault, generalni pokrovitelj Narodne galerije v letu 2002
Assicurazioni Generali, Trst
Generali zavarovalnica d.d., Ljubljana

13. junij–22. september 2002
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana