Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | Januar – september 2020

Kakšne barve je tvoj parazol?

Likovni natečaj za osnovnošolce

V Narodni galeriji smo ob 150. obletnici rojstva slovenskega slikarja impresionista Mateja Sternena pripravili likovni natečaj za osnovnošolce Kakšne barve je tvoj parazol. Izpostavili smo njegovo sliko Rdeči parazol, ki je del galerijske stalne zbirke in jo šolarji dobro poznajo. Na njej je upodobljena modno opravljena meščanka, najverjetneje slikarjeva žena Roza, ki se je odpravila na sprehod v park. Pred soncem jo varuje rdeč sončnik. Svetloba je skozi parazol ožarila njen obraz in ga skupaj z drugimi rdečimi površinami postavila v močan kontrast z zelenjem v ozadju. Čeprav je slika služila kot izhodišče za razmislek o svetlobi, barvah in impresionistični potezi, smo otroke in mlade povabili, da ustvarijo lastno interpretacijo dela in motiv poljubno predrugačijo. Spodbujali smo uporabo najrazličnejših likovnih tehnik in njihovo medsebojno kombiniranje.

Do konca maja, ko se je natečaj zaključil, smo kljub izzivom šolanja na daljavo in nepredvidljivim, pogosto težkim razmeram v času karantene prejeli skoraj 300 izdelkov iz vse Slovenije. Nekateri so ustvarjali pod mentorstvom v šoli ali na daljavo, drugi samostojno doma. Risbice, slike, grafike, fotografije so prihajale na naš naslov v klasičnih ovojnicah, zvitkih, tulcih, doma narejenih pismih, v elektronski obliki … otroci in mladi so nas preprosto navdušili s svojo ustvarjalnostjo in izvirnimi idejami. Najboljših devet izdelkov po izboru komisije bo razstavljenih v okviru TAM-TAMove Ulične galerije v Ljubljani, od 7. julija do 3. avgusta.

Vsem udeležencem in njihovim mentorjem se zahvaljujemo za sodelovanje in trud. Od 9. septembra dalje si boste na razstavi v Narodni galeriji lahko ogledali vse izdelke, ki smo jih prejeli v okviru natečaja – izbor zmagovalnih del v izvirni obliki, preostale v obliki plakatnega kolaža. Pripravljamo tudi spletno predstavitev izdelkov.

V galeriji slik spodaj si oglejte nagrajene izdelke. Avtorjem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo.

Razstava v TAM - TAMovi Ulični galeriji

od torka, 7. julija do ponedeljka, 3. avgusta 2020

Razstava izbranih devetih najboljših likovnih rešitev v okviru TAM-TAMove Ulične galerije na Vegovi ulici v Ljubljani.

Razstava zmagovalnih likovnih rešitev v Narodni galeriji

od petka, 4. septembra do nedelje, 27. septembra 2020

Najboljše likovne rešitve po izboru komisije predstavljamo v fizični obliki, preostale prejete izdelke pa smo združili v plakatni kolaž. Vstop prost.

Spletna predstavitev izdelkov

Zbrali smo vse prispele izdelke, ki so jih otroci in mladi ustvarili doma ali v šoli, samostojno ali pod mentorstvom. Vabljeni k ogledu.
Avtorica in koordinatorka projekta
Nataša Braunsberger

Izdelke je pregledala komisija v sestavi
Tadej Tozon, akad. slikar
Tamara Bregar, lik. pedagoginja
Nataša Braunsberger, kustodinja
častni član Tomaž Drozg, direktor TAM-TAM inštituta