Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 25. 5.–2. 10. 2022

Kipar Ivan Štrekelj (1916–1975)

Kipar Ivan Štrekelj (Glince pri Ljubljani, 23. september 1916 – Ljubljana, 10. junij 1975) je bil izrazit figuralik, predvsem je upodabljal dekliške, redkeje moške figure. Ustvarjal je v kamnu, žgani glini, mavcu in bronu.

Po opravljeni šoli za gluhe otroke je med letoma 1932 in 1935 na srednji tehniški šoli obiskoval oddelek profesorja Franceta Kralja. Leta 1938 je bil sprejet na Akademijo za likovno umetnost v Beogradu. Študij je prekinil zaradi vojne in se vrnil v Ljubljano, kjer je delal v kamnoseštvu na Žalah in finančno podpiral boj proti okupatorju. Po vojni se je vpisal na ljubljansko akademijo, kjer je bil njegov profesor Frančišek Smerdu. Leta 1949 je zaključil kiparsko specialko pri Borisu Kalinu. Štrekelj je obvladal predvsem obdelavo kamna in klesanje svojih kiparskih osnutkov v kamen mu je marsikdaj zaupal njegov akademijski profesor Frančišek Smerdu. V petdesetih letih je Štrekelj naredil svoja najboljša dela in leta 1957 sta s slikarjem Florisom Oblakom imela skupno razstavo v Jakopičevem paviljonu. Prijateljeval je s Stojanom Batičem in mu leta 1962 pomagal pri izdelavi Kidričevega spomenika v Mariboru. Štrekelj je avtor Spomenika talcem v ljubljanski Rožni dolini ob Večni poti.

Opus Ivana Štreklja doslej še ni bil monografsko predstavljen. Kiparja je zaznamovala senzorna specifika, saj je pri sedmih letih popolnoma oglušel. Poskušal se je preživljati z občasnimi naročili, a živel je v pomanjkanju. Pomagali so mu tudi člani društva gluhih in kolegi umetniki. Umrl je v nesreči pri prečkanju železniške proge v Tivoliju.

25. maj - 2. oktober 2022
Narodna galerija
Galerija Narodni dom
Cankarjeva 20
1000 Ljubljana