Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
28. september–24. oktober 2010

Kogoj – Fabijanić

v iskanju estetske utopije

Razstava Kogoj Fabijanić, v iskanju estetske utopije je potrditev tradicionalnih kulturnih vezi med Slovenijo in Hrvaško, pa tudi zagotovilo za še bogatejšo in močnejšo povezanost v prihodnje. Umetnika sta že vrsto let v ustvarjalnem dialogu, vendar pa se prvič skupaj pojavljata na razstavi. Kljub razlikam, ki so neizogibne glede na njuni področji in njun temperament, so med njima skupne točke in podobnosti.

Kogoj plemeniti predmete, namenjene v glavnem vsakodnevni uporabi, izziva čudenje, tako da izdeluje artefakte, ki imajo kot unikati muzejsko vrednost. Vendar so ti ikonsko ponujeni vsakodnevni uporabi, da bi z lepoto dali življenjskemu prostoru višjo raven in globlji smisel. S svojim »naravnim dizajnom« Kogoj nakazuje presenetljivo podobnost naravne in človeške stvaritve, povedano drugače, usodno povezanost človeka in narave.

Fabijanić projektira urbane objekte: trge, sprehajališča, ulice, v katerih preudarno usklajuje staro in novo. To novo niso samo elementi reda in strukture, ampak tudi oprema, kot so na primer klopi, svetilke, fontane, pa tudi plastični poudarki. Vsi imajo značilnosti umetniškega predmeta, ustvarjajo novo estetsko identiteto okolja oziroma mu zagotavljajo višjo urbanost.

Oba raziskujeta uporabo organične forme, mehkobe in gladkosti, oblosti in krivulj, prav tako pa tudi različnih tekstur in struktur na predmetih, ki se tradicionalno izdelujejo ročno ali industrijsko. Oba imata rada naravni material: les in kamen, steklo in plemenite kovine, odlično poznata tehnologijo, funkcijo in ergonomijo. Oba rada eksperimentirata, izzivata čudenje in se igrata, vzbujata asociacije in aluzije, s čimer banalno spreminjata v enkratno in posebno. Poleg tega, da se njuni objekti uporabljajo, hkrati veselijo, dvigajo in navdihujejo. Ob tem, da vzbujajo estetski občutek, pa imajo tudi etično sporočilo: optimizem in vero v človekovo sposobnost, da vsakdanjost spremeni v raj, ustvarjen s človeško roko.

Snješka Knežević


Nosilci in organizatorji razstavnega projekta
Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje
Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške
Hrvaška akademija znanosti in umetnosti - Gliptoteka
Veleposlaništvo Republike Hrvaške v Ljubljani

Avtorja razstave
Oskar Kogoj in Nenad Fabijanić

Postavitev razstave
Nenad Fabijanić

Sodelavci postavitve
Nikolina Jelavić Mitrović, Zvonimir Pavković

Koordinacija razstave
Alenka Ivančič, Marja Lorenčak Kiker

Oblikovanje tiskovin
Toni Kancilja

Grafično oblikovanje
Špela Drašlar

Fotografija
Luciano Bonacini, Renato Celio, Damir Fabijanić, Jana Fabijanić, Jelena De Belder-Kovačič, Foto Gabriotti, Primož Korošec, Miro Martinić, Robert Ograjenšek, Zvonimir Pavković, Davor Pavlović, Janez Pukšič, Vrbica & Tošović

Tehnična izvedba razstave
Narodna galerija, FED, Sliško, Stolarija Koren

Razstava je bila realizirana s pomočjo
Jadrankamen d.d., Pučišća, Brač; Kamen d.d., Pazin; Generali Slovenija; Klesarstvo Jerbić, Sv. Nedjelja; O.K. Stipe, Pučišća, Brač; Poslovni sistem Mercator d.d.; Vinarstvo Lisjak, Dutovlje

28. september–24. oktober 2010
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana