Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
11. april 2001

Kristus na Oljski gori

Poznogotska tabla s Koritnega nad Čadramom

Med devetindvajsetimi na Slovenskem ohranjenimi srednjeveškimi tablami je Kristus na Oljski gori s Koritnega nad Čadramom v stroki znamenita in ena največjih dragocenosti našega tabelnega slikarstva.

Za nas je priložnost, da jo z vsemi razpoložljivimi sredstvi raziščemo in na podlagi izsledkov izdelamo njen varstveni program. Ob njej smo prvič v naši ustanovi preskusili infrardečo fotografijo, ki nam je odkrila začetno risbo pod barvno plastjo. Hkrati si z Inštitutom Jožef Stefan prizadevamo oblikovati raziskovalni program za analizo barvnih plasti brez destruktivnih metod. Slika bo pet let gostovala v naši stalni zbirki.

Zahvaljujemo se lastnikom oz. skrbnikom slike, še posebej cerkvenemu svetu in župniku v Čadramu gospodu Romanu Štusu, ravnatelju Škofijske gospodarske uprave v Mariboru gospodu Mirku Krašovcu, ki sta imela dovolj posluha in zaupanja v naše delo in sta nam sliko odstopila v oskrbo.

Zahvaljujemo se tudi prof.dr. Janezu Höflerju za strokovno sodelovanje v projektni skupini Narodne galerije, ki jo je vodil dr. Ferdinand Šerbelj. Gostovanje tako pomembne umetnine v nacionalni zbirki pomeni nov strokovni izziv za delo in skrb za nacionalno umetnostno dediščino.

Vodja projekta
dr. Ferdinand Šerbelj

Avtorji publikacije
prof.dr. Janez Höfler, Miladi Makuc Semion, Tamara Trček Pečak

Strokovni sodelavec
Ivo Nemec, Mestni muzej, Ljubljana

Oblikovanje publikacije
Ranko Novak

11. april 2001
Narodna galerija
Puharjeva 9
1000 Ljubljana