Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
17. september 2015

Kulturna soseska

Bogastvo bogatega

V četrtek, 17. septembra 2015, ob 18.00 uri bo pred prostori Mednarodnega grafičnega likovnega centra v baročnem gradu Tivoli v nebo poletelo 7 balonov; ob svečani otvoritvi Kulturne soseske. Gre za izviren kulturni projekt, ki našemu mestu prinaša novo vsebino, ga s svojim bogastvom bogati. V Kulturno sosesko se združujejo ugledne kulturne institucije med Tivolijem, Prešernovo, Cankarjevo, Tomšičevo in Župančičevo ulico – Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije ter – pobudnik projekta – Društvo slovenskih pisateljev.

Na dan svečane otvoritve bo vsaka izmed kulturnih ustanov v Kulturni soseski med 10.00 in 11.00 uro pripravila ustvarjalne delavnice za otroke, ob 18.00. uri pa boste obiskovalci dogodka skupaj s povezovalcem – pesnikom in pisateljem Matjažem Pikalom – krenili na navdihujočo pot po prijazni soseski. Vsaka od sodelujočih institucij bo ponudila izviren program; predstavitev grafičnega bienala, performativni ogled stalne razstave Moderne galerije pod vodstvom skupine KUD Ljud, novo upesnitev Andreja Rozmana Roze Cesarica Marija Terezija, uverturo in arijo »Voi, che sapete« iz opere Figarova svatba, zgodbo neandertalčeve piščali iz kamenodobne jame Divje babe ter predstavitev snemanja živalskih glasov. Karavana ljubiteljev kulture se bo prav na koncu ustavila v vili na Tomšičevi 12, sedežu Društva slovenskih pisateljev.

Program Kulturna soseska v Narodni galeriji

10.00-11.00
Otroci bodo ustvarjali lastne carske portrete in zložili sestavljanko z vladaričino podobo.

18.50
Predstavitev prenove Narodnega doma, ki se bo v prihodnjem letu zaključila s slavnostnim odprtjem palače. Pesnik Andrej Rozman Roza bo predstavil svojo novo upesnitev Cesarica Marija Terezija. Obiskovalci se bodo lahko fotografirali v vlogi vladarice.

Mi, ustvarjalci smisla in simbolov, varuhi kulturne in naravne dediščine razglašamo ustanovitev Kulturne soseske, ki povezuje ustanove med Tivolijem, Prešernovo, Cankarjevo, Tomšičevo in Župančičevo ulico; na območju, kjer ulice nosijo imena naših najžlahtnejših bojevnikov za svobodo slovenskega duha in naroda in ki obsega komaj kaj več kot kvadratni kilometer. Tu so zbrane ugledne ustanove: Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije ter Društvo slovenskih pisateljev.

Verjetno ni mesta na svetu, ki bi na tako majhnem koščku svojega urbanega zemljevida združevalo najdragocenejše zaklade tistega, čemur se reče narodova bit, ki smo jo Slovenci utemeljili že leta 1550 s Trubarjevim Katekizmom. Znamenita Cankarjeva bela krizantema je še vedno naša varovanka, zato naj bo Kulturna soseska prostor duhovnega druženja, izmenjave izkušenj, slika naj nagovarja pesem, Vaška situla opernega solista, zbirka mineralov grafičnega ustvarjalca, Kofetarica pa naj vsem nam ponudi žlahtni napitek, ki ga bomo spili z zavestjo, da smo narod, ki se mu je uresničila vera, da naša kultura ne bo več chrysanthemum indicum, ampak bogastvo bogatega!

Kulturna soseska združuje sedem nacionalnih ustanov in je korak k cilju, da se povežejo naše najžlahtnejše ustvarjalne sile: da ne bo ne ognja ne toče, ki bi lahko uničila našo bogato letino, ki je obrodila v dolgih stoletjih in smo njeni dediči.

Ivo Svetina
Predsednik Društva slovenskih pisateljev

17. september 2015
Narodna galerija
Prešernova 24
Ljubljana