Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
27. november 2001–10. februar 2002

Marjan Pogačnik - Grafika

Donacija Marjana in Bogomile Pogačnik

Marjan Pogačnik in Narodna galerija sta sodobnika. Ne samo običajna sodobnika, sorodnika sta, navdušena kolega in intimna prijatelja. Od mladih nog je Marjan Pogačnik prihajal v hišo, kjer je bil njegov stric Janez Zorman ravnatelj; zvesto je hodil na nedeljska vodstva monsignorja Viktorja Steske po stalni zbirki, ki so jo prizadevni odborniki sestavili v pičlih petnajstih letih. Takoj po vojni je diplomiral na oddelku za umetnostno zgodovino pri profesorju Francetu Steletu. Spremljal je travme družbene preobrazbe, katere žrtev je bil tudi Zorman. Pozneje, od leta 1972 do 1982, je bil član Umetnostne komisije Narodne galerije. Doslej je bil že večkrat dobrotnik Narodne galerije, saj je ustanova iz njegovih rok prevzela dragoceno dokumentarno gradivo in nekatere umetnine.

Izjemnost grafične tehnike in ustvarjalnosti sta likovna kritika in umetnostna zgodovina že potrdili. Vsak razločljiv in prepoznaven dosežek v kulturi neke skupnosti nosi pomemben potencial za njeno identifikacijo. Grafika Marjana Pogačnika to je. Po svoji materialni organizaciji so Pogačnikovi grafični listi zelo občutljivi in terjajo posebno nego in tekoče spremljanje stanja. Takšno skrb ji lahko posvetijo samo dobro organizirana ustanova in zavzeti sodelavci. V Narodni galeriji prevzemamo odgovornost in sprejemamo čast, da lahko skrbimo za to sijajno duhovno zapuščino.

Narodna galerija, prejemnica donacije, je razstavo pripravila v sodelovanju z avtorjem opusa in darovalcema Marjanom in Bogomilo Pogačnik.

Razstavljen je retrospektivni izbor 183 od 224 darovanih grafičnih listov (od lesoreza, suhih igel, jedkanic in do le za Marjana Pogačnika značilnih reliefnih barvnih jedkanic) zasnovanih in odtisnjenih v času med leti 1947 in 2001.

Zasnova in postavitev razstave
izbor gradiva: Bogomila in Marjan Pogačnik
oblikovanje razstave: Štefan Hauko
koordinacija: mag. Mojca Jenko in Marja Lorenčak

Pripravo in izvedbo razstave je sofinanciralo
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Razstavni katalog
katalog in dokumentacija: mag. Mojca Jenko
strokovna prispevka: dr. Špelca Čopič, dr. Andrej Smrekar
oblikovanje: Zmago Rus

Plakat
oblikovanje: Zmago Rus

27. november 2001–10. februar 2002
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana