Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
30. maj–26. oktober 2008

Mecen in njegov slikar

vabita v Bistriški grad

Leta 1717 je Bistriški grad kupil Ignacij Marija grof Attems in ga preuredil v baročno rezidenco. Slikar Franz Ignaz Flurer (1688-1742) pa je do leta 1721 poslikal kapelo, reprezentančno stopnišče, in slavnostno dvorano.

Flurerja sicer poznamo kot izvrstnega Freskanta, ki je za grofa Attemsa slikal tudi v gradovih v Brežicah in v Podčetrtku. Slikar pa je manj znan po izvrstnih vedutah, ki jih je prav tako naslikal za svojega mecena Attemsa. Dolgoletna vez med naročnikom in slikarjem je trajala vse do mecenove smrti leta 1732 in v tem času je nastal obsežen opus vedut katerega le del je sedaj razstavljenih v Bistriškem gradu. Številna Flurerjeva dela v fresko tehniki in v olju pa se hranijo na avstrijskem Štajerskem, saj je Flurer slikal vse do smrti v Gradcu.

Pomembno poglavje v Flurerjevem slikarstvu so krajine, ki so večinoma nastale za mecena grofa Attemsa. Ob pogledih na barvite panorame polne svetlobe in nebeških širjav, prevladuje gorata in slikovita krajina z mogočnimi skalami. Nepogrešljiv element je voda, ki tem krajinam daje življenjski utrip. Štafažno naslikane figure pa so le del uprizorjene idile in glede na njihovo početje in geste so samo utrinki dogajanja v razgibanem prostoru. Gre za svet baročne fantazije, kjer umetnika ne zanima topografsko izpričana veduta, ampak le fantazijsko naslikane krajine, ki so brez velike zgodbe v resnici le povečani capricci.

V Bistriškem gradu so prvič razstavljene vse Flurerjeve vedute, ki so znane na območju Slovenije. Razstava je posrečena povezava Flurerjevega slikarstva in mecena grofa Attemsa. Zato baročne podobe obiskovalca nagovarjajo kot povabilo mecena in njegovega slikarja, da z obiskom v Bistriškem gradu podoživi zrelo obdobje štajerskega baroka.

Izbor razstavnega gradiva
Ferdinand Šerbelj

Postavitev razstave
Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica: Viktor Ajd, Silvo Huso
Narodna galerija: Ivan Pirnovar, Ferdinand Šerbelj

Izbor slikovnega gradiva
Ferdinand Šerbelj

Oprema razstave
Narodna galerija

Katalog
Franz Ignaz Flurer, baročni freskant in krajinar

Izdal in založil
Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, zanj Herta Žagar
v sodelovanju z
Narodno galerijo v Ljubljani

Avtor besedila in urednik
Ferdinand Šerbelj

Fotografije
Marjan Smerke, Janko Dermastja

Oblikovanje
Maja Gspan

Umetnine so posodili
Belokranjski muzej Metlika; Narodna galerija, Ljubljana; Narodni muzej Slovenije; Pokrajinski muzej, Maribor; Slovenska Akademija znanosti in umetnosti, Ljubljana; Zavod za kulturo Slovenska Bistrica

30. maj–26. oktober 2008
Bistriški grad
Slovenska Bistrica

Odprto
torek–petek: od 9.–17. ure
sobota: od 11.–15. ure
nedelja: 14.–16. ure