Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
18. maj 2006

Mednarodni dan muzejev

Muzeji in mladi

Letošnja tema Mednarodnega muzejskega dne je bila izbrana z namenom, da bi dvignila zavest, kako bi mladi ljudje lahko bili udeleženi pri redefiniranju poslanstva in praks v ustanovah dediščine v 21. stoletju, in kako bi muzeji lahko prispevali pri oblikovanju jutrišnje družbe skozi interakcijo z mladimi. Mladi predstavljajo nove generacije muzejskih profesionalcev in bodoče publike - bolj občutljive in odgovorne za družbo, etično delo, skupnost in za pospeševanje medkulturnega dialoga in strpnosti.

Ob Mednarodnem muzejskem dnevu, v četrtek, 18. maja 2006, bomo v Narodni galeriji na široko odprli vrata razstavnih dvoran. Vstop v galerijo bo prost za vse obiskovalce.

Narodna galerija in mladi

ICOM-ovi pobudi se bo pridružila tudi Narodna galerija, ki kot umetnostni muzej že od vsega začetka svojega obstoja (1918) posveča veliko pozornosti svojim obiskovalcem, posebej mladim. Poleg organiziranih ogledov predšolskih, osnovnošolskih in srednješolskih skupin, si prizadevamo mlade privabiti v razstavne prostore tudi v njihovem prostem času, ki ga preživijo sami, s prijatelji ali s starši. V ta namen pripravljamo različne tematske oglede z delavnicami, v popoldanskem času, ob sobotah in med počitnicami. Posebej priljubljeno druženje v galeriji je postalo rojstnodnevno ogledovanje umetnin, ki ga po ustvarjalnem delu v delavnici ali v razstavnih prostorih, zaključimo v galerijski kavarni.

Mladi izbirajo naj umetnine
16. – 21. maj 2006

Narodna galerija se je odločila, da ob letošnjem Mednarodnem dnevu muzejev pripravi enotedensko akcijo, s katero želi vzpodbuditi mlade h kritičnemu opazovanju umetnin.

Mlade, najmlajše in tiste, mlade po srcu, vabimo, da se v tednu, ko praznujemo Mednarodni muzejski dan - od torka 16. maja do nedelje, 21. maja, sprehodijo po razstavnih prostorih Narodne galerije in si izberejo umetnine, ki so jim najljubše. Iskali bomo najbolj priljubljeno umetnino na slovenski stalni zbirki, na evropski stalni zbirki in na občasni razstavi Napotnikovih kiparskih stvaritev. Naj umetnine bodo lahko izbirali obiskovalci ves teden, med 10. in 18. uro. Glasovnico bodo prejeli na info točki ob vhodu in jo tam ob odhodu tudi oddali. Med tistimi obiskovalci, ki bodo izbirali naj umetnine, bomo izžrebali tri, ki bodo prejeli nagrade. Če bodo izžrebanci na glasovnici poleg izbrane umetnine zapisali še vsaj tri stavke, zakaj se jim je "izbranka usedla v srce", bodo prejeli lepo dodatno nagrado. Žrebanje bo v Narodni galeriji v ponedeljek, 22. maja 2006. Nagrajenci bodo nagrade prejeli po pošti.

Rezultati akcije in nagrajenci ..>>

18. maj 2006
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana