Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
18. 5. 2022

Mednarodni muzejski dan 2022

Tematski mednarodni muzejski dan vsako leto združuje preko 40.000 muzejskih institucij v več kot 158 državah sveta. Pridružuje se jim tudi Slovenija z velikim naborom sodelujočih muzejev in galerij. Letos bomo Mednarodni muzejski dan obeležili v sredo, 18. maja 2022.

Vsebine, ki jih v okviru letošnje teme ''moč muzejev'' raziskujemo, so:

- Moč doseganja trajnosti: muzeji kot ključni akterji v svojih lokalnih skupnostih prispevajo k številnim ciljem, ki vključujejo spodbujanje trajnega razvoja in socialne ekonomije ter razširjanje znanstvenih informacij o okoljskih izzivih.

- Moč inovacij na področju digitalizacije in dostopnosti: muzeji so inovativna igrišča, kjer se razvijajo nove tehnologije. Digitalne inovacije lahko naredijo muzeje bolj dostopne in privlačne.

- Moč gradnje skupnosti z izobraževanjem: muzeji s svojimi zbirkami in programi povezujejo družbo in gradijo skupnosti. S podpiranjem demokratičnih vrednot in zagotavljanjem priložnosti za vseživljenjsko učenje prispevajo k oblikovanju informirane in angažirane civilne družbe.

Prost vstop na stalno zbirko Narodne galerije

Prešernova 24, od 10.00 do 18.00
Vabimo vas, da si brezplačno ogledate priljubljene umetnine v stalni zbirki. Družine z otroki pri blagajni prejmejo zabavne raziskovalne liste ali pa se lahko podajo na galerijski lov na zaklad.

Odprtje dveh razstav

Muzejska ploščad Metelkova (pred Slovenskim etnografskim muzejem)

Sreda, 18. maj 2022, ob 12.00


Skrita moč muzejev, skupna panojska razstava državnih muzejev

Slovenski državni muzeji smo ob Mednarodnem muzejskem dnevu pripravili skupno panojsko razstavo na temo Moč muzejev. Svojo skrito moč državni muzeji predstavljamo z izbranimi podobami raznolikih predmetov, zbirk ali zgodb iz svojih depojev.

Narodna galerija se predstavlja s plakatoma s predstavitvijo Mateja Sternena in otroških risbic Jurija Šubica in Marjana Pogačnika.

in

Urbana razstava muzejskih plakatov ICOM Slovenija

ICOM Slovenija je leta 2020 v času začetka epidemije novega koronavirusa nadgradil tradicionalno razstavo državnih muzejev ob Mednarodnem muzejskem dnevu in k sodelovanju k skupni akciji plakatov povabil vse slovenske muzeje. V prvem letu smo plakate objavili v virtualni različici, lansko leto pa smo jim dodali tudi urbano razstavo plakatov, s katero nadaljujemo tudi letos. Tudi tokrat smo muzeji in galerije pripravili vsak svoj plakat, vezan na letošnjo temo Mednarodnega muzejskega dne, ki bo predstavljen v sklopu urbane razstave plakatov TAM-TAM v Ljubljani in nekaterih drugih mestih. Narodna galerija se bo sredi Ljubljane predstavila s plakatom o brezplačnem programu Galerija spominov.