Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave

Mednarodni muzejski dan

18. maj

Letošnja tema je Muzeji in neoprijemljiva dediščina. Neotipljiva dediščina na primer vključuje glasove, vrednote, tradicije, jezike, ustno zgodovino, ustvarjalnost, prilagodljivost in razlike med ljudmi, ki se manifestirajo skozi oblačilno kulturo, prehrano, bivalno kulturo, tradicionalne obrti in tehnologije, zdravilstvo, religiozne obrede, vedenjske vzorce, šege itd.

Ponedeljek, 17. maj 2004, ob 13. uri

Slovesna podelitev Valvasorjeve nagrade in priznanj in na praznovanje 165-letnice Slovenskega muzejskega društva. Slavnostni govornik bo predsednik Slovenskega muzejskega društva dr. Andrej Smrekar.

Torek, 18. maj 2004, celodnevno

Oblikujmo slovar likovne kulture
Za iztočnico navajamo zapis, s katerim opozarjamo na spremembo izrazoslovja, ki se je zgodilo v dobrih 135 letih. Leta 1869 je pojasnjeval neki anonimni pisec v Učiteljskem tovarišu posamezne zvrsti lepih umetnosti z besedami: "Zidarstvo je umetnost, ki se kaže ne le pri poslopjih za vsakdanje potrebe, temveč posebno po tem, da so zidarije ali stavbe posebno dobro razmejene, izdelane in razdeljene ... Dolbništvo je umetnost, ki se kaže pri podobah iz kamna ali iz drugih priprav. Lepa podoba budi in vnema v človeku lepe misli in mu povzdiguje duha. Stara ljudstva so delala podobe svojih bogov, slavnih rojakov in junakov, da so jih tako hranili večnemu spominu. Obrazništvo je umetnost, ki to, kar dela podoborez, kaže z barvo na platnu ali papirji. Tisti obrazov ali malar je umetnik, ki podobo tako izobrazi, da se v nji razodeva duh in lastnost tiste osebe ali reči, ktero hoče staviti pred oči."

Vabljeni k vpisu starih besed v tri zvezke, ki so razstavljeni v vhodni avli Narodne galerije:

  • slovar starih besed o slikarstvu;
  • slovar starih besed o kiparstvu in rezbarstvu;
  • slovar starih besed o arhitekturi.

Individualni obiskovalci imajo na muzejski dan prost vstop v vse razstavne prostore.

17. maj–18. maj 2004
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana