Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
12. oktober − 6. november 2016

Miguel de Cervantes

ali želja po življenju

Miguel de Cervantes, resnična oseba, je pogosto ostal v ozadju zaradi slave Don Kihota, protagonista njegove vélike literarne stvaritve. Pa vendar je Cervantes imel izjemno življenjsko zgodbo, ki so jo Agencija za špansko kulturno dejavnost v tujini (AC/E), Institut Cervantes in Španska agencija za sodelovanje in razvoj (AECID) v počastitev 400. obletnice njegove smrti želeli predstaviti skozi oči fotografa Joséja Manuela Navie, ki se je na nič manj posebnem potovanju odpravil po njenih sledeh na subjektiven, evokativen in radikalno sodoben način obenem. Cervantesovo okolje, tako literarno kot resnično, je preko podob želel prikazati kot svoje oziroma naše.

Rezultat, poklon človeku in njegovemu življenju onkraj literarnega ustvarjanja, so Agencija za špansko kulturno dejavnost v tujini (AC/E), Institut Cervantes in Španska agencija za sodelovanje in razvoj (AECID) prikazali na pričujoči razstavi in v knjigi z istim naslovom, ki jo izdajajo skupaj z založbo Ediciones Anómalas.

»V pričujočem delu, nedvomno enem mojih najbolj osebnih, sem se želel brez zadržkov spustiti v težak in vznemirljiv odnos – zame bistven –, ki se vzpostavi med podobo in besedo, med fotografijo in literaturo, vedno na podlagi pomembnosti, ki jo kot fotograf pripisujem ideji o sledi (proti ideji o avri). Da sem lahko vse to raziskal, sem si dovolil izhajati iz življenja in dela enega največjih pisateljev ne le v Španiji, temveč v svetovni literaturi: Miguela de Cervantesa. Presenečenja in negotovosti so se pojavljali neprestanoma. Drznost ni zanemarljiva.«

Fotograf José Manuel Navia (Madrid, 1957) je leta 1980 diplomiral. Njegovo reportersko delo je prispevalo k čedalje bolj osebni in dovršeni fotografiji, ki je ves čas ostajala barvna in dokumentarna. Prevzet je nad močjo pomenskosti fotografije in njeno povezavo z literaturo, besedo. Med letoma 2014 in 2015 se je popolnoma posvetil pripravi razstave in knjige z naslovom Miguel de Cervantes ali želja po življenju. Knjiga Nóstos, ki je leta 2013 izšla pri Ediciones Anómalas (razstava v okviru PhotoEspaña 2014), nadaljuje sklop njegovega dela z bolj osebno noto začenši z delom Pisadas sonámbulas: lusofonías (La Fábrica 2001 in 2008).

O njegovem delu poleg različnih tiskanih medijev pričajo tudi nekatere druge knjige in razstave: Cuenca en la mirada, 2014; Luz y Sombra, 2014; Un Madrid literario, 2009; Ciudades Patrimonio de la Humanidad, 2008; Antonio Machado, miradas, 2007; La creciente, 2006; Viaje a la Historia, 2005; Territorios del Quijote, 2004; Marruecos, fragmentos de lo cotidiano, 2003; Desde la catedral, 2003; Navia (PhotoBolsillo) 2001. Sodeloval je tudi pri kolektivnih razstavah in antologijah, kot so: Vu’15 ans; Viaje a Madrid; Saharauis, sólo el desierto; Diez Miradas; 100 fotógrafos españoles;Visiones de Marruecos; Agence VU’galerie; Photo by Photo in Diccionario de fotógrafos españoles.

Organizacija razstave
Acción Cultural Española (AC/E)
Instituto Cervantes (IC)
Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID)

12. oktober − 6. november 2016
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana