Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | Od 3. 12. 2014 dalje

Mihael Stroj: Luiza Pesjakova

Tipna prilagoditev slike za slepe in slabovidne

Ob dnevih odprtih vrat omogočamo obisk galerijskih razstav in spremljevalnih programov najširšemu krogu ljubiteljev umetnosti. Na letošnji Ta veseli dan kulture pa odpiramo vrata v stalno zbirko tudi slepim in slabovidnim obiskovalcem. Pripravili smo prvo tipno prilagoditev galerijske slike in jo umestili v stalno postavitev. V prihodnosti si želimo zbirko obogatiti še z drugimi podobnimi prilagoditvami slik in s kopijami kipov, ki bodo namenjeni dotikanju. Tako bomo slepim in slabovidnim, pa tudi vsem drugim obiskovalcem omogočili prav posebno, individualno izkušnjo nekaterih umetniških del.

Za tipno prilagoditev smo izbrali sliko, ki jo je okoli leta 1855 naslikal Mihael Stroj. Portret Luize Pesjakove sodi po izboru obiskovalcev med najbolj priljubljene slike Narodne galerije. Odlikujeta jo melanholično-romantično razpoloženje izobražene upodobljenke in njena prefinjeno elegantna toaleta z značilnimi bidermajerskimi modnimi dodatki.

V projekt smo vključili več sodelavcev: zelo dragocena v projektu Dostopnost kulturne dediščine ranljivim skupinam je bila Barbara Kotnik, avtorici tipne prilagoditve slike, Tjaši Krivec, pa je uspelo najpomembnejše poudarke s Strojevega portreta prenesti v inovativni reliefni UV odtis. Z izbočeno obrisno linijo in s šestimi različnimi reliefnimi strukturami je določila vse ključne elemente portreta. Tipni sliki in razlagalni legendi smo na pultu dodali vzorce treh različnih vrst blaga – svile, pliša in krzna, ki jih je slikar Mihael Stroj sugestivno prepričljivo naslikal v tem portretu, na zgornji rob pa smo pripeli še verižico z lornjonom, ki je prav tako podoben prikazanemu na sliki in se lahko uporabi kot povečevalo steklo s petkratno povečavo. Celoto smo opremili z zvočnim opisom portreta, z zapisom v povečani pisavi in v brajici in v angleškem prevodu.

Predstavitev tipne prilagoditve slike v Narodni galeriji (3. december 2014)

Avtorica tipne prilagoditve slike
Tjaša Krivec

Vodja projekta
Kristina Preininger

Sodelavka, zaposlena v projektu Dostopnost kulturne dediščine ranljivim skupinam
Barbara Kotnik

Oblikovanje
Ranko Novak

Izdelava lornjona
Cristoph Steidl Porenta

Tehnična pomoč
Tina Buh, Luka Hribar

Od 3. decembra 2014
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana