Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
17. maj−2. oktober 2011

Moč pogledov

Portretno slikarstvo Ivana Groharja

Portretno slikarstvo Ivana Groharja predstavlja manjši del njegovega opusa, če izvzamemo številne portretne glave iz študijskega obdobja, vendar pomembno dopolnjuje njegovo krajinsko slikarstvo. Izpostavlja namreč slikarjevo simbolistično plat, vajeni pa smo ga gledati predvsem kot impresionista. V veliki večini so bili portreti zanj sprotne naloge, ki jih je prevzemal zaradi eksistenčne nuje. Z ambicioznim statusnim portretom se je poskusil leta 1900, ko je portretiral svojega naklonjenega kritika Vatroslava Holza. Nekoliko pridušeno paleto je kompenziral z reprezentančno, a realistično postavitvijo kritika pred podstavek s sliko in mogočno zaveso, ki spominja na baročne portrete. Kritiki so poudarjali, da je slikan na "moderen način", kar kaže na odmik od uveljavljenih konvencij v tedanjem domačem okolju.

Med najboljša njegova dela sodijo portreti Petermanove Francke, Frana Levca in danes izgubljena podoba Mite Petrovića iz let 1906−07. V njih je bil Grohar še vedno zadržan v paleti in se je osredotočal predvsem na mistične učinke svetlobe, s katero je izrazil duhovno podobo portretiranca, in pa na emancipirano slikarsko potezo. Paleta se mu je razprla v portretu občudovane krajevne dive Mileve Zakrajšek. Šele tej zadnji podobi se je približal način izvedbe poznih žanrov in krajin v podaljšanih energičnih potezah, iz katerih pa je v portret prišla vijolična dominanta v koloritu. To so pomembni prispevki portretnemu žanru v prvem desetletju dvajsetega stoletja in slovenskemu modernemu slikarstvu, prezrti v dosedanji recepciji, saj se niso mogli meriti z mitsko identifikacijo krajine in naroda.

Razstavljenih je 32 portretov iz fondov. Ob razstavi je izšel katalog na 57 straneh z reprodukcijami vseh razstavljenih del.

Nosilca projekta
Loški muzej Škofja Loka in Narodna galerija

Zasnova projekta
Jana Mlaka, Andrej Smrekar

Urednica kataloga
Barbara Sterle Vurnik

Vodja projekta
Jana Mlakar

Postavitev razstave
Jana Mlakar, Ranko Novak, Barbara Sterle Vurnik

Oblikovanje tiskovin
Ranko Novak

Umetnine za razstavo so posodili
Loški muzej Škofja Loka, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Narodna galerija, Umetnostna zbirke ACH in zasebni lastniki

Razstavo so omogočili
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Občina Škofja Loka

17. maj−2. oktober 2011
Razstava je podaljšana do 6. novembra 2011!
Loški muzej Škofja Loka
Galerija na Loškem gradu
Grajska pot 13
4220 Škofja Loka
www.loski-muzej.si/