Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 15. 6. 2024 – 1. 9. 2024

Moj odsev, moja zgodba

Razstava izbranih izdelkov likovnega natečaja za osnovnošolce v šolskem letu 2023/2024

Ob 115. obletnici rojstva mednarodno priznanega umetnika Zorana Mušiča smo pripravili likovni natečaj, na katerem smo posebno pozornost posvetili njegovim avtoportretom. Slikar je govoril, da mora avtoportret pokazati to, kar je v nas, našo notranjost.

Ob Mušičevih avtoportretih smo učence povabili, naj razmislijo o sebi in v poljubnih likovnih tehnikah ustvarijo svojo podobo. Otroke in mlade smo spodbudili, naj ne izrazijo le svojih fizičnih lastnosti, temveč tudi svoje sanje, cilje, zanimanja in konjičke … – Skratka tisto nekaj, po čemer se ljudje med seboj razlikujemo. Avtoportret je lahko realističen ali povsem domišljijski, prav tako frontalni pogled ni edini, ki nas lahko opiše, zato smo bili veseli likovnih rešitev, kjer so ustvarjalci svoj obraz opazovali z različnih zornih kotov in upoštevali možnost večplastnega prikaza podobe. S tem so izrazili svoje razmišljanje, počutje in razpoloženje.

Do zaključka natečaja smo prejeli skoraj 1200 izdelkov iz vse Slovenije. Nekateri učenci so ustvarjali pod mentorstvom v šoli oziroma v kulturnih društvih in likovnih šolah, drugi samostojno doma. Razveselilo nas je, da so se na številnih avtoportretih otroci in mladi upodobili s knjigo, glasbenimi instrumenti, včasih jim družbo delajo tudi hišni ljubljenčki, družina in prijatelji. Na mnogih delih so ustvarjalci na različne načine izpostavili nasičenost današnjega sveta z informacijami in dražljaji, kar odseva tudi v mislih in občutjih posameznikov.

Vsem udeležencem in njihovim mentorjem se zahvaljujemo za sodelovanje in trud. Nagrajena in najboljša dela po izboru komisije na razstavi predstavljamo v izvirni obliki, ožji izbor del pa v obliki plakatnega kolaža.

Rezultati natečaja so dostopni na tej povezavi.

Koordinatorka razstave 
Nataša Braunsberger

Izdelke je pregledala komisija v sestavi
Tamara Bregar in Ines Dovečer, likovni pedagoginji, Tina Konec, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Nataša Braunsberger, Narodna galerija

15. junij – 1. september 2024
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana