Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
25. november 2004–17. april 2005

Mojster HGG

Slikar plastične monumentalnosti

Po prvi celostni predstavitvi poznomanierističnega slikarja Zorzija Venture Brajkovića, nadaljujemo hrvaško slovensko razstavno sodelovanje, ki ga označujemo s terminom "Umetnost na stičišču kultur" in sodelovanje v raziskovalnih projektih na področju umetnostne dediščine med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. V nadaljevanju predstavitve umetniških opusov kulturnih stičišč 17. stoletja, smo se lotili raziskovanja ustvarjalne poti slikarja Hansa Georga Geigerja a Geigerfelda ter njegove delavnice, čigar dela so ohranjena v Sloveniji na območju Mirenske doline in Ribniške kotline ter na Hrvaškem.

Ne kraj ne čas rojstva Hansa Georga Geigerfelda (Ioannes, Jörg Gaiger, a Gaigerfeld, Geigersfeld, Geiger, Geigerfelder), ki je večji del svojega življenja preživel v Novem mestu, nista znana. Leta 1641 se je podpisal z monogramom H:G:G: na eno od treh oltarnih slik v kapeli sv. Jurija gradu Ortnek, umrl pa je leta 1681 v Zagrebu. Ta datuma okvirjata zajetno obdobje štiridesetih let slikarjevega življenja in dela. Osvetljuje ga le še nekaj datumov, povezanih s posameznimi naročili do danes izgubljenih slik, nekaj biografskih podrobnosti in ostalina okoli šestindvajsetih slik, ki jih je mogoče brez pomislekov pripisati mojstru ali njegovi delavnici. Skorajda v enaki meri je ta opus topografsko razdeljen med Slovenijo in Hrvaško.

Umetnostnozgodovinske raziskave smo podprli s sistematičnimi preiskavami slik v restavratorskem laboratoriju, s čimer pričakujemo natančnejši vpogled v slikarske tehnike obravnavanega obdobja in razrešitev tudi nekaterih atribucijskih vprašanj slikarjev 17. stoletja na Kranjskem.

Slikarski opus Hansa Georga Geigerfelda ter njegove delavnice bo predstavljen s šestnajstimi slikami in dvema originalnima oltarjema iz Slovenije, petnajstimi slikami iz Republike Hrvaške ter reprodukcijami grafičnih predlog.

Na konservatorskeo-restavratorskem delu razstave si lahko ogledate film Konserviranje in restavriranje umetnin Mojstra HGG in videoprojekcije iz dokumentacije o konserviranju in restavriranju njegovih del.

Avtorici kataloga in razstave
dr. Mirjana Repanić Braun, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb
Blaženka First, Narodni muzej Slovenije

Vodja projekta
Mateja Breščak, Narodna galerija

Urednika kataloga
dr. Andrej Smrekar, Mateja Breščak

Koordinatorka postavitve razstave
Marja Lorenčak, Narodna galerija

Avtorica konservatorskega dela razstave in urednica Študijskega zvezka
doc. Tamara Trček Pečak, Narodna galerija

Grafična zasnova kataloga, tiskovin in razstave
Ranko Novak

Nosilci razstavnega prostora
Narodna galerija, Ljubljana
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb
Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
Hrvatski restavratorski zavod
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Restavratorski center

25. november 2004–27. februar 2005
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana

15. marec 2005–17. april 2005
Muzej za umjetnost i obrt
Zagreb