Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Razstave in projekti
1. oktober 2020 – 10. januar 2021

Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu

Tizian, Tintoretto, Veronese, Rubens in drugi

Galerija slik Praškega gradu (Obrazárna Pražského hradu) sodi med redke primere umetniških zbirk v Evropi, ki kontinuirano obstajajo že vrsto stoletij vse do danes. V njen obstoj in usodo so se vidno vtisnili dramatični dogodki češke in evropske zgodovine. Cesar Rudolf II. je veljal za strastnega zbiratelja, ki ga je zanimalo vse, kar sta ustvarila narava in človek z iznajdljivostjo svojega duha na področju umetnosti in obrtništva. Galerija s približno 3000 slikami in zbirke v t. i. Kunstkammer, kabinetu umetnin, niso bile namenjene občudovanju javnosti, temveč tistim, ki so znali ceniti njihove kvalitete in izkoristiti njihov nauk.
V času njegovega vladanja je Praga drugič v svojem obstoju postala metropola Svetega rimskega cesarstva in "Meka znanosti in umetnosti".

Razstavljenih bo več kot petdeset mojstrovin iz zbirke Rudolfa II. in njegovih naslednikov, ki so delo zgodnjih nizozemskih, flamskih, nemških in italijanskih slikarjev, kot so Lucas Cranach, Hans von Aachen, Hans Holbein, Tizian, Paolo Veronese, Jacopo Tintoretto, Guido Reni, Peter Paul Rubens in drugi.

Razstavo organizirajo Narodna galerija, Urad predsednika Češke republike in Uprava Praškega gradu.
Program Narodne galerije je bil izveden s pomočjo Ministrstva za kulturo.
Pokrovitelja razstave
Medijski pokrovitelj
Cvetje
Penina
1. oktober 2020 – 10. januar 2021
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana