Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 18. 5. 2023 – 21. 7. 2023

Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje

Skupna razstava plakatov državnih muzejev Slovenije

Ob 18. maju, Mednarodnem dnevu muzejev, slovenski državni muzeji predstavljajo svoje zaklade na temo Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje.
Razstava plakatov je na ogled na Muzejski ploščadi Metelkova, pred Narodnim muzejem Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1, Ljubljana.

V uvodni besedi k razstavi je v imenu vseh muzejev dr. Gašper Troha, direktor Slovenskega gledališkega inštituta, zapisal:

"Izraz muzej etimološko izhaja iz grške besede mouseĩon, kar je pomenilo muzam posvečen kraj, višjo šolo za pesništvo, glasbo in druge umetnosti. Seveda pa stari Grki poiesis, temelja umetnosti, niso razumeli zgolj kot kreativnosti in ustvarjanja iz nič, pač pa tudi kot veščino izdelovanja in ustvarjanja.

Ena osrednjih nalog muzejev je prav ohranjanje tradicije, prenašanje starih znanj in spoznanj na vedno nove generacije. In prav to je lahko danes temelj trajnostnega razvoja. Smo se iz preteklosti kaj naučili ali smo le slepo zazrti vase in v naš napredek? Smo danes srečnejši in uspešnejši? Ob okoljskih katastrofah, psihičnih pritiskih in boleznih se zdi, da ne. Morda pa bi lahko prav iz muzejskega gradiva in starih spretnosti črpali nova spoznanja za prihodnost.

13 slovenskih državnih muzejev hrani več kot 2.500.000 enot gradiva, kar je zakladnica, h kateri se moramo vedno znova vračati, jo odkrivati in jo uporabljati v novih kontekstih. Le tako bomo lahko stara spoznanja s pridom uporabili za to, da nam bo dobro tudi danes in jutri."

Pri razstavi sodelujejo:

Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Muzej krščanstva na Slovenskem
Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije
Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Narodna galerija
Narodni muzej Slovenije
Prirodoslovni muzej Slovenije
Slovenska kinoteka in MSFI
Slovenski etnografski muzej
Slovenski gledališki inštitut
Slovenski šolski muzej in Muzej športa
Tehniški muzej Slovenije in Muzej pošte in telekomunikacij
Vojaški muzej slovenske vojske.

Narodna galerija se na razstavi predstavlja s plakatoma V prijetni družbi in Skrb je naše poslanstvo, ki ju je zasnoval Oddelek za konserviranje in restavriranje Narodne galerije.

Obvestilo

Razstava bi morala biti na ogled do 10. septembra 2023. Zaradi vremenskih ujm je bila predčasno zaprta 21. julija 2023.

Koordinacija 
Živa Rogelj

Oblikovanje
Kristina Kurent

18. maj – 10. september 2023
Muzejska ploščad Metelkova,
pred Narodnim muzejem Slovenije – Metelkova
Maistrova 1
1000 Ljubljana