Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
5. februar−18. marec 2018

Narodna galerija 1918−2018

Praznujmo skupaj!

Na razstavi ob stoletnici Narodne galerije v avli Ministrstva za kulturo RS želimo pokazati trenutno življenje ustanove, kakršno se kaže navzven, in življenje, kot ga javnost ne pozna.

Narodna galerija je osrednja nacionalna ustanova za starejšo umetnost v Sloveniji, ki hrani največjo zbirko likovnih del na slovenskem ozemlju od visokega srednjega veka do vključno 20. stoletja. Od svojih začetkov do danes je stalna zbirka doživela več preobrazb, sedanja postavitev je bila odprta ob slavnostni otvoritvi obnovljene palače Narodnega doma januarja 2016. Postavitev je najobsežnejša doslej in sega v vse tri stavbne enote Narodne galerije. Galerijski fond se vzpostavlja z nakupi in s pomembnimi donacijami, zadnji večji dar je zbirka del Zorana Mušiča.

Narodna galerija v svoje prostore vabi tudi z občasnimi razstavami. Med pomembnejšimi v zadnjih letih je razstava slovenskega impresionizma, ki je bila na ogled leta 2008, leta 2013 pa jo je gostil celo muzej Petit Palais v Parizu.

Za obiskovalce Narodna galerija organizira raznovrstne pedagoško-andragoške dejavnosti, strokovna vodstva po stalni zbirki in občasnih razstavah, izbrane umetnine so predstavljene na manjših priložnostnih razstavah Odstiranja, s Kustosom za en dan pa si obiskovalci stalno zbirko ogledajo pod vodstvom ugledne osebnosti. Za ljubitelje likovne umetnosti in glasbe v galeriji že več let poteka cikel koncertov Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije Sozvočje svetov. Narodna galerija večkrat gosti tudi znane osebnosti, kot so direktorji mednarodnih muzejev, veleposlaniki različnih držav in številni drugi gostje.

Na pričujoči razstavi s fotografskim gradivom predstavljamo tudi delovanje Narodne galerije, ki je javnosti skrito. Obiskovalce seznanjamo z oddelki ustanove od uprave, preko strokovnih oddelkov do tehnične ekipe.

Kustosi skrbijo za muzejske zbirke, proučujejo umetnine in jih predstavljajo javnosti, glavna naloga restavratorjev pa je restavriranje in konserviranje umetniških del. Oddelek za izobraževanje in animacijo pripravlja programe za otroke, mladino in odraslo publiko.

Dokumentacijski oddelek vključuje registraturo, ki vodi evidenco nad vsemi premiki umetniških del, in fototeko ter fotoatelje, ki skrbita za fotodokumentacijo umetnostne zbirke in galerijskih prireditev. Posebej dragocen vir podatkov za raziskovanje predstavlja Fond D z osebnimi arhivi slovenskih umetnikov. Podporo strokovnemu delu nudi še specialna knjižnica, ki je odprta tudi za širšo javnost. Za galerijo je nepogrešljiv še tehnični oddelek, ki vzdržuje stavbo in njeno okolico, sodeluje pri tehnični izvedbi razstav in opravlja vrsto drugih nalog, da lahko galerija nemoteno deluje. 

Vsi zaposleni v Narodni galeriji smo vpeti v priprave in organizacijo galerijskih projektov. Z razstavo želimo javnosti pokazati delovni proces, potreben za uspešno izvedbo razstav od raziskovanja do same tehnične izvedbe.

Avtorica razstave in vodja projekta
Nataša Ciber

Fotografije
Janko Dermastja, Bojan Salaj, Ajda Šubelj (družbena omrežja), fototeka Narodne galerije

Oblikovanje razstave
Kristina Kurent

  • Narodna galerija 1918−2018 - Praznujmo skupaj!

5. februar−18. marec 2018
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Maistrova ulica 10
1000 Ljubljana