Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
27. maj–28. junij 2013

Narodna galerija na obisku

Dal sem ji makov cvet …

V avli Filozofske fakultete bo od 27. maja do konca junija na ogled druga razstava iz cikla Narodna galerija na obisku. Pomlad je odgovorna za izbiro vsebinske rdeče niti, ki se sedaj obrača k prelestju cvetov, kakršne vidimo na slikah iz Narodne galerije, naslov pa je posodil prvi verz navihane in zaljubljene pesmi Ivana Minattija »Dal sem ji makov cvet …«

Vnovič, tako kot ob decembrski razstavi »Gledaš me, gledam te«, je na ogled deset izbranih umetnin iz Narodne galerije oz. detajlov, ki skupaj z verzi predvsem slovenskih pesnic in pesnikov sestavljajo pahljačo mnogoterih pomenov. Rože so pridobile številne vsebinske odtenke, ki v šegah, literarnih in drugih delih ubirajo različno uglašene strune. Pomeni pa niso ne enoznačni, ne preprosti.

Za kratek sprehod do misli v srčiki slik so izbrani detajli, ki črpajo iz literarnega motiva (zato zaljubljeni Rinaldo in čarovnica Armida iz pesnitve Torquata Tassa), o občutljivem minevanju življenja govori cvetlična vanitas s kratkoživimi metulji in melanholijo prikliče naslovnica spominske knjige v rokah trgovca Hohna, ki ga je naslikal Matevž Langus, sliko pa spremlja nekaj vrstic iz Prešernovega soneta. Ne le cvetje, tudi ljudje in razpoloženje, ki se je ohranilo zaradi mojstrskega čopiča Kremser Schmidta, Mihaela Stroya, Marije, grofice Auersperg, Mateja Sternena in drugih odličnih slikarjev, zaslužijo naš postanek, razmislek, dialog.

Razstava je vabilo, ki je prišlo na Filozofsko fakulteto in pravi, da Narodna galerija ni daleč, sprehod skozi špalir njenih umetnin pa je darilo nam samim.

Tako kot v decembru je tudi ta razstava nastala v sodelovanju Filozofske fakultete in Narodne galerije ter ob njuni vsestranski podpori.

Avtorica razstave
ddr. Nataša Golob, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Vodje projekta
Tina Buh
Ivan Pirnovar
Alenka Simončič

Oblikovanje plakatov
Matic Svažič

27. maj–28. junij 2013
Univerza v Ljubljani
Filozofska fakulteta, vhodna avla
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana