Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
6.–29. november 2013

Narodna galerija na obisku

Mične dame, štimani gospodje

Me vidiš? Ali vidiš, kako sijejo biseri okoli mojega vratu, kako se širi lesket z mojih brošk? Ali veš, kakšna odlikovanja me krasijo? Nikar ne pojdi mimo, ne da bi te oplazilo čudenje nad prelestjem, ki mi ga je dano nositi. Ne odvrni pogleda, ne da bi razmislil, kaj s svojim okitenim videzom sporočam.

Nam, ki si zjutraj nadenemo plastične ogrlice in pisan ništrc, so – skupaj z drvečim vsakdanjikom – iz spomina spolzele pomenljive besede, zapisane v davnini. Te so v kaskade pripovedi povezale čarobnost zlata in dragih kamnov, naslikale so izsanjane resnice o palačah iz diamantov in rubinov, o sobanah iz smaragdov in turmalinov, o kipih iz suhega zlata, o kronah na glavah kraljev in visokorodnih lepoticah. V ta otipljivo sijoči okras predmetnega razkošja pa so vdelane še čudodelne lastnosti draguljev, ki večglasno govorijo o tisočletjih upanj, da bo njihova magična moč presegla vse nadloge, zbrisala bolezni in za vselej zaklenila smrt v kamrico z nezlomljivimi vrati. To je več kot želja po mavrični igri svetlobe na lesketajočem predmetu.

Kako nakit nosi osebo in ne oseba nakita, je svoja zgodba, povsem intimna. Nakit, ki je razlaga o značaju, ne o položaju. Zato povešene oči in zato ošaben nastop, zato zadrega pred nalogo, da je potrebno predstaviti odličnost svojega stanu, in prepričljiva mirnost tistih  izjemnih posameznikov, kjer osebnost sije bolj od zlatega okrasa.

ddr. Nataša Golob

Narodna galerija na obisku je projekt, ki nastaja v sodelovanju med Narodno galerijo in Filozofsko fakulteto. Dve ustanovi, ki povezujeta ustvarjalnost in humanistične znanosti, nas vabita, da vstopimo v svet, kjer se prepletajo umetnost, estetski presežki in vsebinsko bogata sporočila.

S tematsko zaokroženimi razstavami se v avli Filozofske fakultete predstavljajo skupine izbranih umetnin iz Narodne galerije. Brez sklicevanja na slogovne, zgodovinske in vsebinske lastnosti umetniških del nas vabijo, da ustavimo korak ob tem ali onem detajlu, razmislimo o pomenu, skritim za prvim pogledom, vzdihnemo »kako lepo!«.

»Zevs, le zakaj sem minljiva?« bogá vpraša Lepota.
»Saj le minljivim stvarem« bog dé, »lepoto sem dal.«
Johann Wolfgang Goethe, »Poletje«, prevedel Dušan Ludvik

Avtorica razstave
Nataša Golob

Vodje projekta
Alenka Simončič, Tina Buh, Ivan Pirnovar

Oblikovanje
Matic Svažič

Razstavo sta v vseh pogledih podprli Narodna galerija in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

6. 11.–29. 11. 2013
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, vhodna avla
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana