Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 17. 6. 2023 – 10. 9. 2023

Ne-vidna moč

Razstava del likovnega natečaja za osnovne šole

Na natečaju, ki je potekal od 1. septembra 2022 do 15. maja 2023, smo prejeli skoraj 400 del iz vse Slovenije. Nekateri učenci so jih ustvarili pod mentorstvom v šoli, drugi samostojno doma.

Z natečajem smo počastili moč umetnin: upodobljene večne velike zgodbe, izbor barv in motivov, pa tudi življenjske preizkušnje umetnikov. Učence smo spodbudili, naj likovno upodobijo svojo moč. To je bil lahko njegov talent, predmet ali izkušnja, ki jih je naredila močnejše. Uporabljali so različne tehnike, ki so jih med seboj lahko tudi kombinirali.

Otroci in mladi so nas navdušili z ustvarjalnostjo in zgodbami, ki so navdihnile njihovo ustvarjanje. Strokovna žirija je imela ob izboru zelo zahtevno nalogo, ker so dela motivno, tehnično in izrazno zelo raznovrstna. Odražajo kakovost in visoko stopnjo likovnega razvoja. Številna izmed njih občuteno in izvirno odgovarjajo na razpisano temo.

V ožji izbor se je uvrstilo deset del, med njimi je strokovna žirija na podlagi izjemne likovne kakovosti izbrala tri zmagovalna dela. Nagrajena dela so vsebinsko izvirna ter odražajo inovativnost. Izstopajo po izvirnosti interpretacije, domišljiji in na sodoben način odgovarjajo na izzive časa.

Vsem udeležencem in njihovim mentorjem se zahvaljujemo za sodelovanje in trud. Nagrajena in najboljša dela po izboru komisije na razstavi predstavljamo v izvirni obliki, ožji izbor del kot plakatni kolaž.

Rezultati natečaja so dostopni na tej povezavi.

Koordinatorka razstave 
Kaja Cajhen

Izdelke je pregledala komisija v sestavi
Tamara Bregar, likovna pedagoginja, Admir Ganić, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Kaja Cajhen, Živa Rogelj, Narodna galerija

17. junij – 10. september 2023
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana