Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
30. januar 2018 – 31. marec 2018

Neorealizem

Nova podoba v Italiji, 1932-1960

Narodna galerija v sodelovanju z Galerijo Fotografijo pripravlja razstavo več kot dvestotih fotografij najpomembnejših italijanskih fotografov iz obdobja neorealizma.

Raziskave italijanskega neorealističnega kulturnega gibanja (Neorealismo) so se povečini posvečale literaturi in filmu. Razumevanje vloge fotografije v tej dobi je bilo slabo,  čeprav je neorealizem prav v fotografiji dosegel najboljši in najbolj koherenten izraz.

Neorealizem – nova podoba v Italiji 1932–1960 preučuje obstoječe odnose med fotografijo in drugimi umetnostnimi področji, kot sta film in književnost. Predstavljeni so navdihi in razlogi, ki so vodili razne umetnike pri njihovem delu. Čeprav so imeli umetniki na začetku različne poglede in kulturne pristope, jih je njihovo delo pripeljalo do koherentnega rezultata. Projekt tudi predstavi novo razlago fenomena neo-realizma, katerega izvor bi lahko našli v fašistični dobi.

Razstava se razvija prek različnih poglavij, z začetkom pri privilegiranem pogledu fotografije in pri skoraj 300 predmetih raznolike tipologije. Nadaljuje s klasičnimi fotografijami in prvotnimi forumi, kjer so bile predstavljene. Ilustrirane revije, knjige fotografij in razstavni katalogi so močno vplivali na evolucijo fotografskega izraza. Poglavje, posvečeno književnosti neorealizma, predstavlja dela, ki so zaznamovala dobo in vplivala nanjo, in glavne avtorje. Svet filma predstavljajo najbolj znani filmski plakati in izseki najpomembnejših filmov dobe, ki na razstavi služijo tudi kot didaktično orodje. Profesor Gian Piero Brunetta je skupaj z oddelkom za študij filma na univerzi v Padovi pripravil tri zgoščenke posebej za to razstavo.

Vse podobe in dodatno gradivo so tematsko predstavljeni tako, da izpostavijo glavne značilnosti neorealistične podobe in da postavijo delo sočasnih fotografov v ustrezno perspektivo.

V Galeriji Fotografiji pa bodo na razstavi z naslovom Petdeseta razstavljene fotografije enega najpomembnejših avtorjev italijanskega neorealizma Nina Migliorija.

Avtorji fotografij so: Carlo Bavagnoli, Gianni Berengo Gardin, Piergiorgio Branzi, Alfredo Camisa, Mario Carbone, Mario Carrieri, Tranquillo Casiraghi, Alfa Castaldi, Cesare Colombo, Carlo Cosulich, Carlo Dalla Mura, Pasquale De Antonis, Mario De Biasi, Nino De Pietro, Mario Dondero, Ernesto Fantozzi, Tullio Farabola, Mario Giacomelli, Giancolombo, Mario Ingrosso, Alberto Lattuada, Giuseppe Leone, Sante Vittorio Malli, Cecilia Mangini, Nino Migliori, Ugo Mulas, Federico Patellani, Franco Pinna, Stefano Robino, Fulvio Roiter, Chiara Samugheo, Tazio Secchiaroli, Enzo Sellerio, Roberto Spampinato, Pablo Volta, Ugo Zovetti in drugi.

  • Odprtje razstave, video

Avtorica razstave
Enrica Viganò

Vodji projekta
Barbara Čeferin
Tina Buh

Glavni pokrovitelj

Pokrovitelji
  • Zavarovalnica Triglav, d.d.
Medijski pokrovitelj
Partnerji

30. januar 2018 – 31. marec 2018
Narodna galerija: Neorealizem, nova podoba v Italiji, 1932-1960

30. januar 2018 – 31. marec 2018
Galerija Fotografija: Nino Migliori, Petdeseta