Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
16. junij–2. oktober 2005

Nova arhitektura na Bavarskem

Nagrajeni projekti BDA

Bavarsko-slovensko društvo se že deset let trudi poglobiti družbene, kulturne in medosebne stike med Bavarsko in Slovenijo. Društvo ob deseti obletnici svojega obstoja v sodelovanju z Zvezo nemških arhitektov Bavarske in Narodno galerijo v Ljubljani prireja razstavo Nova arhitektura na Bavarskem.

Arhitektura na Bavarskem so za marsikoga le gradovi in cerkve ter morda še nekatere pomembnejše sodobne zgradbe peščice najslavnejših arhitektov. Te zgradbe si zagotovo zaslužijo priznanje. Vendar pa je prav tako pomembna kulturna raznolikost posameznih regij Bavarske, ki se odraža v arhitekturi okolja, v katerem živimo in delamo.

Razstavljeni projekti omogočajo vpogled v sodobno arhitekturo na Bavarskem, z različnih področij. Na ogled so kakovostni izdelki uspešne regionalne gradnje: skrbno upoštevanje topografije, uporaba regionalnih gradbenih materialov, funkcionalni in fleksibilni tlorisi, ekonomičnost gradnje in tehnik. Vse to je delo usposobljenih arhitektov, ki ponovno spoznavajo tradicionalne načine gradnje in jih samozavestno združujejo s sodobnim načinom arhitekturnega izražanja. Kajti nova arhitektura ni posnemanje že obstoječih zgodovinskih predlogov.

Razstava vam ponuja zanimivo in napeto potovanje skozi Bavarsko in spoznavanje njene sodobne arhitekture.

Johannes Berschneider, dipl. ing. arh.
Zveza nemških arhitektov Bavarske

Nagrada Zveze nemških arhitektov Bavarske

Bavarsko deželno združenje Zveze nemških arhitektov že od leta 1967 razpisuje natečaj za nagrado Zveze nemških arhitektov Bavarske, ki nagrajuje izjemna dela sodobnih arhitektov in uspešno sodelovanje med investitorji in arhitekti.

Namen nagrade je povečati zavedanje javnosti, da je ena izmed najpomembnejših nalog Zveze nemških arhitektov do družbe in okolja ravno kakovost načrtovanja in gradnje. Nagrada se podeljuje vsako drugo leto tako investitorjem kot arhitektom. Na razstavi bodo na ogled nagrajena dela in izbor projektov, ki so sodelovali na natečaju za nagrado Zveze nemških arhitektov leta 2003, ter nekateri projekti iz minulih let.

Zveza nemških arhitektov (BDA)

Zveza je bila ustanovljena leta 1903 kot združenje samostojnih arhitektov. Takrat zastavljeni cilji in naloge še dandanes zaznamujejo delo zveze. Zveza nemških arhitektov omogoča kritično soočanje s težavami pri načrtovanju in gradnji ter spodbuja javne razprave o tej problematiki. Njena naloga je dvigniti kakovost načrtovanja in gradnje in tako prevzeti odgovornost, ki jo ima do družbe in okolja.

Zveza nemških arhitektov spodbuja sodelovanje vseh prisotnih v postopku načrtovanja. Z raziskovalnim delom in eksperimenti spodbuja in vpliva na razvoj načrtovanja in gradnje.

Nosilci projekta
Narodna galerija, Ljubljana
Bavarsko - slovensko društvo
Zveza nemških arhitektov Bavarske
Bavarska zbornica arhitektov

Koncept in izvedba razstave
Bund Deutscher Architekten BDA Bayern

Vodje projekta
dr. Adolf J. Eichenseer, Johannes Berschneider, Marja Lorenčak

Besedilo
Johannes Berschneider

Fotografije
Zveza nemški arhitektov Bavarske

Oblikovanje
Miljenko Licul, Julija Zornik

Tehnična organizacija
Narodna galerija, Ljubljana

Pokrovitelj razstave
Hans Spitzner, bavarski državni sekretar za gospodarstvo, infrastrukturo, promet in tehnologijo

Sponzor razstave
Mestna občina Ljubljana

16. junij–2. oktober 2005
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana