Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
5. november 2008–18. januar 2009

Nova umetnost & družba

Multimedijska razstava

Multimedijska predstavitev Art Nouveau & Society je rezultat triletnega projekta, ki ga je izvajala mreža Reseau Art nouveau Network v okviru programa EU Kultura 2000. Pripoveduje o družbenem in ekonomskem stanju v Evropi na prelomu iz 19. v 20. stoletje, ki je dalo okvir art nouveauju, vseevropskemu umetnostnemu gibanju za prenovo umetnosti.

Začetek art nouveauja zaznamuje hiša za profesorja Edmonda Tassela, ki jo je leta 1892 v Bruslju zgradil Victor Horta, ime pa je novi umetnosti dal Siegfried Bing, trgovec z umetninami, ki je leta 1895 v Parizu odprl trgovino z imenom L'Art nouveau. V njej je prirejal številne razstave in prodajne salone slikarstva, kiparstva, zlasti pa dekorativnih umetnosti, ki prej niso imele mesta v umetnostnih galerijah (npr. Van de Veldejevo pohištvo, Tiffanyjevo steklo itd.). Art nouveau se je nato hitro razširil po vsej Evropi in tudi izven nje po zaslugi številnih revij, ilustriranih s fotografijami, in mednarodnih razstav, predvsem pa so za njegov razmah veliko storili sami umetniki, ki so delali po vsej Evropi. V različnih delih Evrope je nova umetnost dobila tudi različna imena: Jugendstil v Nemčiji, modernizem v Kataloniji, liberty ali cvetlični stil v Italiji, secesija na Dunaju in v avstro-ogrskih mestih. Razcvetela se je zlasti v deželah, ki so si prizadevale za večjo kulturno in nacionalno avtonomijo (v Kataloniji, pri negermanski narodih v Avstro-Ogrski, na Finskem …), v mestih, ki so doživljala izjemen gospodarski razcvet in so se hotela osamosvojiti od diktata prestolnic (npr. Nancy, Glasgow ...) ali ki so se ob koncu stoletja izjemno hitro urbanizirala (Riga, Barcelona). Že po letu 1906 je začel art nouveau postopoma zamirati in po prvi vojni je bil domala že povsem pozabljen.

Poljudno zasnovana predstavitev je namenjena širokemu občinstvu in prikazuje bistvene poteze obdobja pred približno sto leti. V tem času je potekala druga industrijska revolucija, sprožena z novimi znanstvenimi odkritji in velikim tehničnim napredkom, ki je povzročila bliskovito rast mest in povsem prenovila meščansko družbo. Ta je postala glavni mecen in porabnik nove umetnosti.

Multimedijska predstavitev Art Nouveau & Society je rezultat sodelovanja med kustosom Davidom Aasenom Sandvedom (Jugendstilenteret iz norveškega Alesunda), producentsko družbo Instamatic (Jack van Domburg and Kai Fridström) in partnerji mreže Réseau Art Nouveau Network iz 15 evropskih mest: Alesunda, Bad Nauheima, Barcelone, Bruslja, Glasgowa, Helsinkov, La Chaux-de-Fondsa, Łódźa, Ljubljane, Nancya, Province Varese, Dežele Lombardije, Reusa, Rige in Terrasse, ter kubanske Havane.

Predstavitev je možno prikazovati v enajstih jezikih (angleškem, francoskem, nemškem, španskem, katalonskem, italijanskem, holandskem, norveškem, finskem, poljskem in slovenskem).

.: Spletna stran predstavitve (www.artnouveau-net.eu) :.

Ob tej mednarodni predstavitvi bosta v Narodni galeriji na ogled tudi interaktivna predstavitev Umetnost in družba na Slovenskem okrog 1900 in Virtualna predstavitev galerije Riharda Jakopiča, prve umetniške galerije na Slovenskem, ki je bila zgrajena 1909 in podrta 1960.

Interaktivna predstavitev Umetnost in družba na Slovenskem okrog 1900 je bila pripravljena za razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920 in prikazuje obdobje na prelomu iz 19. v 20. stoletje na Slovenskem. Predstavitev je bila pripravljena na Urbanističnem inštitutu RS in je rezultat dolgoletnega raziskovanja urbanistične in arhitekturne zgodovine tega obdobja. Namenjena je širokemu občinstvu, osredotoča pa se predvsem na pojav art nouveauja, ki je na Slovenskem nastopil skoraj istočasno z impresionizmom v slikarstvu in se uveljavil predvsem v arhitekturi in uporabni umetnosti.

Predstavitev obsega časovni trak (od 1867 do 1920) z najpomembnejšimi mejniki v družbenopolitičnem, gospodarskem in kulturnem življenju Slovencev, umeščenimi v kontekst evropskega dogajanja na prelomu iz 19. v 20. stoletje, in 4 ključne teme, ki pripovedujejo o družbenopolitičnem, gospodarskem, urbanističnem in arhitekturnem razvoju na Slovenskem okrog leta 1900. Da bi pritegnila tudi zanimanje otrok, je dodan kratki animirani film Urška in Zmaj. Zgodba se dogaja na Zmajskem mostu, ki je arhitekturni simbol secesijske Ljubljane, in pripoveduje staro legendo o Urški in povodnem možu, ki je z upesnitvijo Franceta Prešerna postala nekakšen literarni simbol mesta.

Interaktivno virtualno galerijo Riharda Jakopiča je pripravil Srečo Dragan v sodelovanju z ZDSLU in društvom likovnih umetnikov Ljubljane ob 90- letnici Jakopičevega paviljona. Predstavitev je bila pripravljena kot hommage umetniku, ki je odločilno zaznamoval umetniško dogajanje na prelomu 19. in 20. stoletja, postavil prvo umetniško galerijo in slikarsko šolo na Slovenskem in odigral ključno vlogo v kulturnem življenju Slovencev v prvi polovici 20. stoletja kot nekakšen duhovni vodja umetnikov, zbranih v Slovenskem umetniškem društvu.

.: Spletna stran Interaktivne virtualne galerije Riharda Jakopiča (black.fri.uni-lj.si/jakopic) :.

Razstava Nova umetnost & družba v Narodni galeriji

Avtorica projekta
Breda Mihelič

Izbor gradiva
Breda Mihelič, Biba Tominc

Priprava gradiva in oblikovanje
Biba Tominc

Avtorica postavitve razstave
Meta Hočevar

Organizacija multimedijskih predstavitev
Igor Bizjak, Luka Hribar

Koordinacija razstave
Marja Lorenčak

Multimedijska predstavitev Art Nouveau & Society

Avtor
David Aasen Sandved, Jugenstilenteret, Alesund, Norveška

Obdelava in režija
Jack van Domburg, Kai Fridstrom, INSTAMATIC, No

Produkcija
Réseau Art Nouveau Network, INSTAMATIC, No

Izbor in priprava gradiva
Partnerji mreže Réseau Art Nouveau Network: Alesund, Bad Nauheim, Barcelona, Bruselj, Glasgow, Havana, Helsinki, La Chaux-de-Fonds, Lodž, Ljubljana, Nancy, Provinca Varese, Dežela Lombardija, Reus, Riga in Terrassa

Interaktivna predstavitev Umetnost in družba na Slovenskem okrog 1900

Avtor
Breda Mihelič

Produkcija
Urbanistični inštitut RS
Ljubljana 2008

Virtualna galerija Riharda Jakopiča

Avtor
Srečo Dragan

Produkcija
Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov
Društvo likovnih umetnikov Ljubljana

Podobe secesijske Ljubljane ujete v objektiv dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo

Avtorji
Srednja šola za oblikovanje in fotografijo (Natalija Bukovec, Urška Cesar, Anja Doblanovič Šešek, Nejc Fon, Karin Hrga, Indira Huzejrović, Ajša Kljunić, Špela Kos, Kaja Pogačar, Žiga Ponikvar, Rok Rožman, Maja Žganjer, Andrej Zupančič)

Mentorji
Prof. Janko Testen, prof. Jože Bitenc, prof. Marko Gorenc

5. november 2008–18. januar 2009
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana