Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Odstiranja | 7. 1–3. 2. 2021

Odstiranja: Ivan Grohar in gorenjski motivi

Poti impresionizmov: Kulturna pot Sveta Evrope

Impresionisti so med slikanjem v naravi zabeležili motiv, vreme in čustveni vtis prizora. Med slovenskimi impresionisti sta največ pozornosti notranji izraznosti namenila Rihard Jakopič (1869–1943) in Ivan Grohar (1867–1911). Grohar, ki se je ob prelomu stoletij iz realističnega izvrševalca naročil preobrazil v svobodnega umetnika, se je ustvarjanju približal instinktivno. Zaradi revščine in škandala, ki se je končal z zaporno kaznijo, se je leta 1904 vrnil domov na Gorenjsko in tam ustvarjal do konca življenja. Škofja Loka je bila prva slovenska slikarska kolonija, kjer sta poleg Groharja ustvarjala še Jakopič in Matej Sternen (1870–1949). Matija Jama (1872–1947) si je iz tujine dopisoval z Jakopičem. Prvo desetletje novega stoletja je bilo tudi edino daljše obdobje, ko so vsi slovenski impresionisti redno ustvarjali na prostem.

Groharjevi prizori iz rodne Gorenjske predstavljajo vrhunec njegovega slikarstva. Umetnik narave ni preslikaval, temveč jo je kot vizijo podoživel na platnu. Na izbor motivov in tehnike so vplivali njegovi slovenski kolegi in sočasni umetnostni tokovi od dunajske secesije do divizionizma Giovannija Segantinija. Groharjevemu ustvarjanju lahko sledimo iz Škofje Loke z okolico proti Železnikom in Sorici, na Koprivnik, v Bohinj in na Bled.

Na slikah se srečamo z alpsko krajino, ki sta jo sooblikovala poljedelstvo in gozdarstvo. Nekatere slike delujejo kot intimni krajinski interierji, brez namigov o natančnem mestu navdiha. Druge, verjetno naslikane z mislijo na umetnostni trg, kažejo prepoznavne lokacije. Posamezne so danes pozidane, zaraščene ali nedostopne, številne pa lahko še vedno obiščemo. Med njimi sta Mestni trg v Škofji Loki, ki ga je slikar med snežno nevihto zaobjel iz Homanove hiše, in Heblarje, kjer ob Groharjevi domačiji tudi danes rastejo macesni.

Lokacije, kjer je Grohar ustvarjal, je Narodna galerija povezala v krožno pot, ki jo lahko z avtomobilom obiščete v enem dolgem dnevu. Ruta je del Poti impresionizmov, ki je od leta 2018 ena od kulturnih poti Sveta Evrope.
Avtor
Michel Mohor
7. januar–3. februar 2021
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana