Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
6. junij–1. september 2013

Odstiranja, junij 2013

Ivan Zajec: Deklice

Leta 2011 je Narodna galerija z odkupom iz zasebne galerije pridobila malo glineno plastiko Ivana Zajca Deklica z mucko, ki se je v galerijskem fundusu pridružila njegovemu mavčnemu Potretu deklice in vrsti dekliških risb v njegovi skicirki. Očitno se je kipar motivu z deklicami z veseljem posvečal.

V delu Ivana Zajca (1869–1952) zasledimo številne malofiguralne plastike žanrske vsebine, ki jih je najraje izdeloval v mavcu in žgani glini. Mednje sodita tudi mavčni realistični dopasni Portret deklice in mala glinena plastika Deklica z mucko.

Dekliške figure v različnih pozah je Zajec skiciral tudi v risanko, ki jo je opremljal po fazah. Skicirko sestavlja pet spredaj naknadno pritrjenih porisanih manjših listov z motivom plesalke in sedemnajst porisanih listov večjih  mer. V osnovi je liste uporabil za celostranske risbe s študijami ženskih figur, z živalskimi motivi, ornamentalnimi vzorci in arhitekturnimi elementi. Prazen prostor okoli večjih risb pa je kasneje zapolnjeval z manjšimi figurami. Deklice z značilnimi pričeskami – lasmi spetimi v svitke, kite ali spuščenimi in okrašenimi s pentljo – in oblečene v otroške oblekice, je upodobil sedeče pri branju, stoječe in zamišljene ob igri. Igrivim in radoživim enajstim dekliškim figuram je nemalokrat pripisal imena upodobljenk: Vilma, Ada, Elvira, Vida … Ponekod so obraz in roki narisani mehkejše, poteze s svinčnikom so močnejše pri izrisovanju padajočih gub oblačila, drugod so celotne figure zaznamovane z močnejšimi konturami.

Risanka s pripravljalnimi risbami deklic je iz časa nastanka mavčnega Portreta deklice in terakotne plastike Deklice z mucko. Na slednji se je kipar zadaj podpisal z imenom Jean Zajec, iz česar lahko sklepamo, da je delo nastalo okoli leta 1906, torej v času, ko je Zajec med 1906 in 1909 živel v Parizu.

Avtorici
Mateja Breščak, Martina Vuga

Prevod in jezikovni pregled
Alenka Klemenc

6. junij–1. september 2013
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana