Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Odstiranja | 7. 10.–3. 11. 2021

Odstiranja: Ljubljanski fotograf Ivan Kotar (1865‒1908) in fotodokumentacija Prve slovenske umetniške razstave

(Ljubljana, Mestni dom, 15. september − 28. oktober 1900)

O življenju poklicnega fotografa Ivana Kotarja vemo le, da je imel od leta 1898 v Ljubljani na Emonski ulici atelje in da je sodeloval z Deželnim muzejem za Kranjsko. Ukvarjal se je ne le z ateljejsko portretno fotografijo, temveč je imel tudi dobro izostren čut za dokumentiranje kulturne in naravne dediščine ter izjemnih sočasnih dogodkov. Posnetke je objavljal v sodobnem periodičnem tisku in na razglednicah.

Ob smrti je bil Kotar deležen javne pohvale: "Pokojnik je bil velenadarjen umetnik, ki je napravil mnogo mojstrskih posnetkov." Zapis nam je posredoval dr. Mirko Kambič v razstavnem katalogu prvega dela trodelne razstave 150 let fotografije na Slovenskem 1839–1919 (Mestna galerija, Ljubljana, 1989).

Večino bogate fotografske zapuščine Ivana Kotarja hranijo v Narodnem muzeju Slovenije, posamezne izvirne fotografije pa v specialni zbirki arhivskega in dokumentarnega gradiva v Narodni galeriji, v zapuščini dr. Mirka Kambiča in verjetno še kje; po nekaj digitaliziranih posnetkov najdemo tudi v Digitalni knjižnici Slovenije, Europeani, in Wikimedii Commons.
7. oktober–3. november 2021
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana