Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
8. maj–4. junij 2014

Odstiranja, maj 2014

Janez in Jurij Šubic: Poklon sv. Treh kraljev

V Poljanah nad Škofjo Loko se je v podobarski družini Štefana Šubica (1820–1884), ki ima tradicijo že v poznobaročni delavnici njegovega očeta Pavla, rodilo osem otrok in vseh pet sinov se je posvetilo dedovi oz. očetovi obrti. Med njimi sta najpomembnejša Janez (1850–1889) in Jurij (1855–1890), ki sta svoje slikarstvo dvignila na raven evropske kakovosti. Poznala sta likovne tokove v umetnostnih središčih Evrope in s svojimi deli, izhajajočimi iz klasičnih umetnostnih idealov, kljub konvencionalnosti javnih naročil vnesla v slovenski likovni prostor merila novega časa. To se najbolje kaže v njunih risarskih ter oljnih in akvarelnih študijah, ki so v svojih  težnjah k plenerju in k sproščeni risbi izraz osebnega navdiha. Iz akademsko uglašenega načina slikanja sta prešla v realistično interpretacijo motiva, kar še zlasti velja za mlajšega Jurija, ki mu je obisk Francije razprl umetniška krila. Jurij je bil leta 1883 kot prvi Slovenec pohvalno sprejet v pariškem Salonu. Na področju risbe sta brata Šubica tudi začetnika kakovostne slovenske knjižne ilustracije; še zlasti uspešno sta ilustrirala za periodični glasili Zvon in Slovan.

V okviru cerkvenega slikarstva Janezova in Jurijeva upodobitev istega motiva, Poklon sv. Treh kraljev, vnašata v sakralno tematiko novo oblikovno in barvno svežino, saj podobi nista več odvisni od nazarenskih estetskih nazorov, ampak razkrivata neposredne zglede pri starejših, tj. renesančnih vzorih, še zlasti pri sugestivnem beneškem slikarstvu, in tako razkrivata prvine realističnega obravnavanja forme in vsebine. Iskanje lepote in klasične harmonije oba slikarja dviguje nad obrtnost, s čimer sta lokalno umetnost dvignila nad anemično produkcijo svojega časa. Še več. Poleg novosti v formalnih prvinah in preigravanju barv in svetlobe so njuni liki na oltarnih podobah tudi psihološko prepričljivo dognani.

Žal prezgodaj zaključeni opus bratov Janeza in Jurija Šubica je bil pomembna prelomnica v nadaljnjem porajanju naprednih likovnih tokov. Lahko ponovimo že znano dejstvo, da je slikarstvo Janeza in Jurija Šubica odprlo vrata realizmu na Slovenskem in nakazalo pot domačim impresionistom.

Avtor
Ferdinand Šerbelj

8. maj–4. junij 2014
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana