Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Odstiranja | 2. 9.−6. 10. 2021

Odstiranja: Matevž Langus

Sv. Marija Magdalena

Matevž Langus (1792–1855) je večkrat naslikal podobo svetnice sv. Marije Magdalene, bodisi samostojno ali pa jo je vključil v mnogofiguralne prizore. Poznamo izvedbe v oljni in fresko tehniki, v njegovih skicirkah pa najdemo tudi nekaj kompozicijskih risb s svinčnikom.
 
Marija Magdalena iz leta 1846 je med Langusovimi upodobitvami skesane grešnice najbolj emocionalno izpovedna. Zabuhel solzni obraz, v ekstazi rahlo odprta usta, v Kristusa obrnjene oči in senzualno slikanje preko roke in dekolteja razpuščenih las, nas spomni na Magdalenine podobe Guida Renija (1575–1642). Langusova Magdalena razkriva v primerjavi z Renijevimi manj erotičnih in več spovednih konotacij.
 
Na septembrskih Odstiranjih bomo poiskali vzore za Langusovo galerijsko sliko. Pokazali bomo risbe iz skicirk, ki so bile narejene po raznih predlogah in so Langusu služile kot kompozicijski in barvni vir pri različnih Magdaleninih upodobitvah. Poleg galerijske slike bomo opozorili še na fresko s podobo Magdalene v veliki kupoli romarske cerkve na Šmarni gori, ki je nastajala sočasno z oljno sliko.
2. september–6. oktober 2021
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana