Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Odstiranja | 7. 12. 2023 – 3. 1. 2024

Odstiranja: Novoletne voščilnice

Zapuščina Marjana in Bogice Pogačnik

Ljubljanska grafična šola je eden od najtrdnejših stebrov mednarodne prepoznavnosti likovne umetnosti Republike Slovenije v 20. stoletju. Nedeljivo je povezana z ljubljanskim grafičnim bienalom. Kvaliteta in obseg grafične produkcije, ki sta okrog trdnega jedra tehnik globokega tiska spodbudila eksperimentiranje z vsemi mogočimi grafičnimi tehnikami, sta rastla skupaj z občinstvom, ki ga je grafika nagovarjala.

Del tega kulturnega pojava je tudi vzpon avtorske voščilnice, ki bi ga lahko primerjali z razširjenostjo avtorske dopisnice s preloma iz 19. v 20. stoletje. Namenjena prvenstveno izmenjavi med ustvarjalci, vendar ne omejena le na profesionalno sredino, je avtorska voščilnica podobna ekslibrisu kot zvrsti male grafike.

Zbirka novoletnih voščilnic iz zapuščine Marjana in Bogice Pogačnik je verjetno največja takšna zbirka pri nas. Tristo trideset avtorskih in sto štirideset reproduciranih voščilnic predstavlja osnovni fond zbirke, ki jo je mogoče dopolnjevati sistemsko, saj so prizadevnejši avtorji izdelovali lastne voščilnice desetletja.

Izbor razstavljenih voščilnic samo simbolno nakazuje značaj zbirke, ki je omejena izključno na komunikacijo donatorjev s petdesetimi avtorji kolegi in prijatelji.

7. december 2023 – 3. januar 2024
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana