Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Razstave in projekti
1. oktober–3. november 2020

Odstiranja, oktober 2020

Kraljica pastela – Portret Danieleja Antonia Bertolija slikarke Rosalbe Carriere

Rosalba Carriera (1673–1757), glavna predstavnica beneškega rokokojskega portreta in ena redkih slikark z zavidljivo mednarodno umetnostno kariero v 18. stoletju, spada med najbolj vidne slikarke vseh časov.

Zaradi mojstrstva v slikanju miniatur so jo leta 1705 kot častno članico sprejeli na akademijo sv. Luke v Rimu (Accademia di San Luca). Odlikovala se je v tehniki slikanja s pastelom – njeni čutni in virtuozni portreti pa so med evropskimi plemiči, plemkinjami in izobraženci postali enako priljubljeni kot dela v olju. Ko je leta 1720 odpotovala v Pariz in so jo sprejeli v Kraljevi akademiji slikarstva in kiparstva (Académie royale de peinture et de sculpture), so jo poimenovali za "kraljico pastela" (La Reine du Pastel). Njen sloves je dosegel tudi Dunaj, kjer je leta 1730 naslikala portret cesarice Amalije Viljemine, žene Jožefa I.

Istega leta je najverjetneje nastal tudi portret Danieleja Antonia Bertolija (1678–1743). Upodobljenec, po rodu iz Furlanije, je v začetku 18. stoletja postal dvorni risar cesarja Jožefa I. na Dunaju in s tem tudi pomemben vezni člen med umetnostnimi izmenjavami med Benetkami in Dunajem. Pri njem so se v risanju urili člani cesarske družine, med drugim tudi mlada Maria Terezija.

1. oktober–3. november 2020
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana