Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Odstiranja | 1. 10. – 3. 11. 2020

Odstiranja, oktober 2020

Kraljica pastela – Portret Danieleja Antonia Bertolija slikarke Rosalbe Carriere

Rosalba Carriera (1673–1757), glavna predstavnica beneškega rokokojskega portreta in ena redkih slikark z zavidljivo mednarodno umetnostno kariero v 18. stoletju, spada med najbolj vidne umetnice vseh časov. Leta 1705 so jo kot častno članico sprejeli na Akademijo sv. Luke v Rimu zaradi njenega mojstrstva v slikanju miniatur na slonovino. Te so bile kot spominki izjemno priljubljene med evropskim plemstvom, ki je Benetke obiskovalo na kavalirskem potovanju, imenovanem grand tour.

Rosalba se je odlikovala v tehniki pastela, njeni čutni in virtuozni portreti pa so med evropskimi plemiči in izobraženci postali enako priljubljeni kot dela v olju. Ko je leta 1720 odpotovala v Pariz in so jo sprejeli v Kraljevi akademiji slikarstva in kiparstva, so jo poimenovali "kraljica pastela". Njen sloves je dosegel tudi Dunaj, kjer je leta 1730 naslikala portret cesarice Amalije Viljemine, žene Jožefa I. 

Istega leta je najverjetneje nastal tudi portret Danieleja Antonia Bertolija (1678–1743). Upodobljenec, po rodu iz Furlanije, je v začetku 18. stoletja postal dvorni risar cesarja Jožefa I. in s tem tudi pomemben vezni člen med umetnostnimi izmenjavami med Benetkami in Dunajem. Pri njem so se v risanju urili člani cesarske družine, med drugimi tudi mlada Marija Terezija.

Oktobrska Odstiranja predstavljajo izjemno priložnost, saj je Rosalbino delo zaradi občutljivosti tehnike pastela in zasebnega statusa le redko na ogled javnosti.

Avtorica
Katra Meke

Predstavitev: četrtek, 1. oktober, ob 18.00

1. oktober–3. november 2020
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana