Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Odstiranja | 1. 9. – 5. 10. 2022

Odstiranja: Restavriranje slike Francesca Fontebassa

Sv. Ana uči Marijo brati

Avtorstvo slike je bilo, kljub signaturi in dataciji, napisani na stopnici v desnem spodnjem delu slike, dolgo časa pripisano različnim italijanskim slikarjem. Navsezadnje jo umetnostni zgodovinar Matej Klemenčič pripiše beneškemu slikarju poznega baroka, Francescu Fontebassu (1707-1769).

Motiva Marijine matere Ane, ki hčerko uči brati, drugje v umetnikovem opusu ne zasledimo in je v tem pogledu verjetno edinstven. Slika je bila od nastanka del slikarske opreme glavnega oltarja v kapeli škofjeloškega gradu, po drugi svetovni vojni pa je slika dobila mesto v uršulinskem samostanu Ajmanovega gradu v Sv. Duhu pri Škofji Loki.

Polkrožno zaključena oljna slika je naslikana na izredno redko in zelo tanko platno in prav nenavadno je, da do sedaj ni utrpela večjih poškodb platnenega nosilca. Večje poškodbe barvne plasti zasledimo le v osrednjem zgornjem delu slike, na predelu, kjer so naslikani angeli.

Slika je v Narodni galeriji v dolgoročni izposoji in bo predstavljena na baročni razstavi čez tri leta. V Odstiranjih bodo predstavljeni problematika, restavratorski postopki ter dileme, s katerimi se srečujemo restavratorji, in rešitve, ki umetnini vračajo pretekli sijaj in jim podaljšujejo življenjsko dobo.

1. september – 5. oktober 2022
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana