Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
15. junij–7. julij 2012

Oko za oko

Dela študentov oblikovanja ALUO

Oko za oko je razstava selekcije del študentov oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Njena poglavitna lastnost, letos že sedme po vrsti, je predvsem študentska iniciativa, ki se je zavzela za organizacijo, koncept in princip razstave. Čeprav tako organizatorje kot razstavljalce druži Oddelek za oblikovanje, sta izbor in postavitev od njega ločena; izdelke študentov, ki bodo na ogled, je na letni razstavi Oddelka za oblikovanje izbrala neodvisna zunanja žirija, katere člani, vsi uveljavljeni predstavniki svojih področij, so se odzvali na povabilo študentov. Letošnjo žirijo sestavljajo Luka Stepan, Rok Kuhar, The Miha Artnak, Luka Mancini, Igor Škafar in Zoran Pungerčar.

Vloga žirantov je pri konceptu razstave zelo pomembna; za razliko od profesorjev in asistentov, ki študente poznajo in pozorno spremljajo proces dela, je žirija nepredispozicionirana, nima vplogeda v interno ocenjevanje, ima pa svež in povsem, tako čustveno kot profesionalno, nevpleten pogled na študentske izdelke ter njihove kvalitete in specifike, ki vplivajo na končno selekcijo. Tako tvorijo zdravo alternativo mestoma togim smernicam Oddelka, in, kot predstavniki širše strokovne javnosti, dajejo študentom koristen odziv na njihovo delo.

Razstava tako predstavlja jagodni izbor študentskega dela in načina razmišljanja Oddelka za oblikovanje ALUO širši javnosti, kar letnim razstavam v prostorih oddelka zaradi oddaljenosti od središča mesta, slabega oglaševanja, ki temelji pretežno na ustnem izročilu, provizoričnosti postavitve in številčnosti izdelkov, pretežno spodleti.

Namen razstave je povečati prepoznavnosti Oddelka in kvalitete dela; oblikovalska stroka je namreč neizbežno povezana z družbo in še tesneje s časom, v katerem deluje, predvsem pa je prisotna bolj, kot mogoče na prvi pogled opazimo. Obdobje, v katerem živimo, je obdobje vizualnega komuniciranja, zato dobro oblikovanje ni le stvar estetike in stroke, ki se s tem ukvarja, temveč vsakdanjega življenja, ki ga lahko oblikovanje na različne načine olajša, razjasni in popestri. Oblikovalci tako po eni plati sledijo potrebam družbe, po drugi plati pa jo usmerjajo.

Ime razstave, Oko za oko, je tako idealen; po besedah Sama Ačka, idejnega očeta razstave, namreč simbolizira pogled "od naših oči za gledalčeve oči. Naš pogled, izkušnja, izostren čut za formo (in funkcijo) za tiste, katerim je naš izdelek namenjen".

Avtorji razstave
Društvo študentov oddelka za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje "Oko za oko"

Vodje projekta
Ajda Bevc, Peter Bukovinski, Maša Majce, Ajda Schmidt, Jan Virant

Koordinacija
Andrej Smrekar, Narodna galerija

Razstavo sta omogočila
Narodna galerija
Salus, Ljubljana, d.d.

15. 6.–7. 7. 2012
Narodna galerija
Cankarjeva 20
1000 Ljubljana