Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
26. junij–5. julij 2013

Počitniške delavnice za osnovnošolce

Galerijske slike in ljudske pripovedke

Na stalni zbirki Umetnost na Slovenskem bomo spoznavali slike, ki nas bodo popeljale v svet ljudskih pripovedk in ustnega izročila.

Na krajinskih slikah iz časa romantike bomo odkrivali slovensko pokrajino in mesta, katerih skrivnostni nastanek je ljudstvo razložilo tudi s pomočjo pripovedk. Iz Ljubljane se bomo po zemljevidu sprehodili do gorenjskih krajev; Kamnika, Bleda, Triglava …

1. dan: Šmarnogorska panorama in velikan Hrust
Ljudske pripovedke nam razkrijejo, kako je Šmarno goro nametal na kup velikan Hrust in kako se je udrla pod težo ajdovske deklice, ki je stopila nanjo, da bi se odžejala v reki Savi. Še danes nas na staro izročilo spominja sedlo med obema vrhovoma.
Kako so slikarji slikali panorame? Marko Pernhart je bil pravi pohodnik in se je sam povzpel na odročne vrhove, osvojil je celo vrh Triglava! Tudi mi bomo ustvarili svojo panoramo. Pred galerijo bomo na prozorno folijo skicirali pogled na vse štiri strani neba in s pomočjo skic naslikali galerijsko panoramo. Slike bomo razstavili v paviljonu in si jih ogledovali tako kot meščani 19. stoletja.

2. dan: Kamniška veduta in kačjerepa Veronika
Kamniška grofica Veronika je bila za svoje skopuštvo kaznovana s kačjim repom, v Ljubljani pa je nečimrna dekleta v reko Ljubljanico odpeljal strašni Povodni mož.
Kako so slikarji romantiki slikali gore, drevesa, nebo, svetlobo, oblake, gladino vode? So njihove poteze grobe ali gladke? Ogledali si bomo slike Franca K. von Goldensteina in Pavla Künla. V delavnici nam bo slikarka pokazala, kako po korakih naslikamo prav takšno krajino, kot je na galerijskih slikah. Oblake na nebu pa bomo odtisnili z gobico, da bodo bolj resnični.

3. dan: Pogled proti Triglavu in kraljevski Zlatorog
V časih, ko so ljudje verjeli v gorske vile in čudežna bitja, ki so domovala v gorah, je nastala tudi pripoved o Zlatorogu, ki je s svojimi zlatimi rogovi jezno razril planinski raj pod Triglavom … Zakaj, bomo izvedeli v galeriji.
Nekateri slikarji so tako kot meščani raje ostajali v nižinah. Kako se je Anton Karinger lotil slikanja Triglava iz Bohinja? Kako je prostorsko sestavil sliko, da nas prepriča pogled vse do najvišjih vrhov? V delavnici se bomo naučili, kako so slikarji sestavljali sliko po prostorskih planih. Iz kartona bomo izrezali in sestavili sceno ter jo pobarvali. Prav nam bo prišla naslednji dan.

4. dan: Bled in plešoče blejske vile
Tudi na Bledu so ljudje verjeli, da se v jezeru skriva bradat možakar, na bregu pa naj bi prebivali zmaji in druge pošasti. Okamneli zmajev zob vidimo že od daleč. Današnje blejsko jezero pa je bilo tudi prebivališče ljubkih vil, ki so v mesečnih nočeh poplesavale na mehki travi, dokler jih pastirji niso razjezili …
Zakaj so meščani radi naročali krajinske slike? Kam so jih obesili? So sami potovali, ali je bila naloga umetnikov, da jim pripeljejo pokrajino v dom? Sceno, ki smo jo izdelali prejšnji dan, bomo poživili z lutkami, ki jih bomo izdelali iz kartona in blaga ter jih pobarvali. Ljudske pripovedke bodo oživele!

Kje in kako se prijavim?

  • prvi termin: od srede, 26. do petka, 28. junija
  • drugi termin: od torka, 2. do petka, 5. julija

V prvem terminu bo program skrajšan zaradi državnega praznika.

Počitniške delavnice so primerne za osnovnošolce, oziroma za otroke od 6. do 14. leta.

Delavnice se pričnejo ob 10. uri, in trajajo do 13. ure. Zborno mesto bo v stekleni vhodni avli ob Robbovem vodnjaku, na Prešernovi 24.

  • cena 1. termina (26.–28. 6.): 25 €, za člane Galovega kluba 20 €
  • cena 2. termina: (2.–5. 7.): 30 €, za člane Galovega kluba 25 €

V ceno je vključena vstopnina v stalno zbirko, vodenje, varstvo otroka, malica in ustvarjalni material.

Prijave in vplačila zbiramo do ponedeljka, 24. junija. Vabljeni, da se nam pridružite! Fino se bomo imeli!

Prijava in dodatne informacije:
T: (01) 24 15 415, odzivnik: (01) 24 15 435, E: dejavnosti@ng-slo.si

26. junij–5. julij 2013
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana