Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
11. oktober 2012–10. januar 2013

Podoba svetega

Špansko kiparstvo od 14. do 18. stoletja

Pričujoča razstava, ki ponuja na ogled izbrani vzorec sijajne zbirke Narodnega muzeja kiparstva (Museo Nacional de Escultura) iz Valladolida, se sprehodi skozi stoletja razcveta španske kiparske umetnosti. Prinaša skrbno izbrani nabor del največjih kiparskih imen tega obdobja: pionirjev, ki so v Kastiljo zanesli zametke flamskega realizma ali italijanske renesanse – mednje sodi Alonso Berruguete –, in tujcev, ki so se kot Juan de Juni naselili na tem ozemlju … V Španiji, ki so jo imperialne težnje gnale na velike osvajalske pohode na Flamsko, v Italijo in v novi svet, nenehnemu izmenjavanju umetnikov, tehnik in del tako rekoč ni videti konca.

Polihromirana figura v lesu predstavlja enega temeljev španske kulturne dediščine. Les je živ in mehak kiparski material, ki v svoji skromnosti in nečistosti ponuja nepopolne izdelke grobih oblik, a je obenem zmožen pretanjeno izraziti telesno, še posebno če je odet v zlató in izbrano polihromiran. V napetem in neizprosnem ozračju vojn in verskih razprtij se umetniškost in neumetniškost mešata med seboj in nagovarjata ljudi iz najrazličnejših kulturnih slojev. Nabožna podoba vstopa na nova področja kulture in estetskih izkušenj, ne da bi se pri tem odpovedala svoji nadzemskosti.

Ob tej razstavi si želimo, da bi obiskovalcem neposredno spregovorila umetniška dela sama. Slednja nam namreč s svojo skrivnostnostjo in gorečnostjo prinašajo nov način soočanja s preteklostjo in ponujajo širok spekter najrazličnejših interpretacij, v katerih bo tudi sodobni obiskovalec odkril pravo zakladnico domišljije.

Na razstavi je predstavljenih 23 skulptur. Razdeljena je na šest vsebinskih sklopov: srednjeveški svet, kastiljska renesansa: Alonso Berruguete, od renesanse k baroku: Juan de Juni in Gregorio Fernández, razmah baroka v Kastilji: Gregorio Fernández, barok v Andaluziji in začetki 18. stoletja.

Nosilci projekta
Narodna galerija
Veleposlaništvo Španije v Sloveniji

Avtorji razstave
María Bolaños
Manuel Arias Martínez
Miguel Ángel Marcos Villán

Koordinacija
Mateja Breščak, Narodna galerija
Sergi Farré, Maria Pilar Ycaza Murn, Veleposlaništvo Španije v Sloveniji

Postavitev razstave
Ranko Novak

Razstavo so omogočili
Narodna galerija; Narodni muzej kiparstva, Valladolid; Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije; Ministrstvo za šolstvo, kulturo in šport Španije; Ministrstvo za zunanje zadeve in sodelovanje Španije – AECID; Veleposlaništvo Španije v Sloveniji

11. oktober 2012–10. januar 2013
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana