Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Od 4. decembra 2015 do konca januarja 2016

Postavljamo novo stalno zbirko

Narodne galerije

Zaključujemo prenovo najstarejšega dela Narodne galerije - Narodnega doma, ki poteka od leta 2012. Stalno zbirko selimo v prenovljene prostore, zato je od 4. decembra 2015 do konca januarja 2016 ne bo na ogled.

V novi Stalni zbirki, ki bo na ogled od konca januarja 2016, bo predstavljenih kar 587 umetnin od srednjega veka do sredine 20. stoletja. Stalna zbirka bo postavljena na 3.100 m2, urejena pa bo kronološko; izbor gradiva so usmerjali obstoječi fond, kakovost in prostorske zmožnosti. Pred prenovo je bilo v Stalni zbirki na ogled 409 del. Med prenovo, ko so bile narodove najpomembnejše umetnine razstavljene v Novem krilu, je bilo v Stalni zbirki na ogled 153 umetnin.

Odprta ostajata Vhodna avla, kjer stoji veličastni Robbov vodnjak, in nova galerijska kavarna, kjer je na voljo torta Luiza, ustvarjena po navdihu Strojeve slike Luiza Pesjakova. V Vhodni avli je tudi povsem nova galerijska trgovina s knjigarniškim delom in izdelki, ki so narejeni posebej za Galerijo, ter izdelki slovenskih oblikovalcev.

Za ljubitelje umetnosti je prav tako odprta razstava Rihard Jakopič, Beležnice. Ob razstavi Jakopičevih slik in risb vseskozi poteka pester in obširen spremljevalni program – od otroških delavnic, delavnic za odrasle in vodstev.

Projekt prenove Narodne galerije se financira iz državnega proračuna (15 %) in iz namenskih nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (85 %) in je ocenjen na okoli 14 milijonov evrov. Po prenovi bo Narodna galerija pridobila 2.200 m2 popolnoma novih površin, celotni kompleks pa bo obsegal skoraj 15.000 m2.

S prenovo Palače bomo dosegli enovitost vseh treh stavb (Narodni dom, Vhodna avla in Novo krilo) kompleksa Narodne galerije, Slovenija pa bo pridobila sodobno urejen in odprt muzej.

Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana