Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | Od 28. 1. 2016 dalje

Prenovljeni Narodni dom

Uresničene sanje Narodne galerije

Narodna galerija je umetnostni muzej z eno najdaljših tradicij v Sloveniji. Skozi vso zgodovino so si strokovnjaki v tej instituciji prizadevali za oblikovanje čim popolnejše zbirke likovne ustvarjalnosti v časovnem razponu od srednjega veka do sredine dvajsetega stoletja, trudili so se za študijsko preučevanje te zbirke, za njeno hranjenje, ustrezno varovanje in razstavljanje.

O uspehih pričajo zvesti obiskovalci stalne zbirke, razstav in obrazstavnih dejavnosti, mednarodna odmevnost dela Narodne galerije, vrsta publikacij, bogate donacije zasebnikov in navsezadnje ugled Narodne galerije v bližnjem in v širšem okolju.

V začetku leta 2016 predajamo v presojo, v veselje in v užitek prenovljeno Narodno galerijo in umetnine v njej. Prvič so enotno povezani vsi trije stavbni deli galerije – najstarejši in zdaj popolnoma prenovljeni Narodni dom iz leta 1896, Ravnikarjevo Novo krilo iz leta 1993 in steklena Vhodna avla iz leta 2001. Na ogled je nova stalna zbirka, ki smo jo številčno povečali za več kakor tretjino del – odslej je v njej okrog 600 eksponatov.

  • Prenovljeno glavno stopnišče v Narodnem domu
  • Prenovljena stalna zbirka
Prenova Narodnega doma Pridobitve prenovljenega Narodnega doma Gradnja palače in reševanje prostorske stiske Konservatorsko-restavratorska dela Arhitekturno projektiranje prenove Izvajanje prenove Izvajalci projekta

Operacijo je delno financirala Evropska Unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se je izvajala v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete »Povezovanje naravnih in kulturnih potencialov«, prednostne usmeritve »Mreženje kulturnih potencialov«.

  • Prenova Narodnega doma
  • Odprtje Narodnega doma
Gradivo za novinarje
Na ogled od 28. januarja 2016
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana