Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
5. maj – 4. junij 2017

Projekt Gremo ven!

Participativna ulična umetnost

Gremo ven! je participativni projekt ulične umetnosti (street art), ki si ga je zamislil francoski fotograf in filmski ustvarjalec Julien de Casabianca. Njegovo delo je ves čas povezano s cesto, kakor je bilo že v njegovem prvem filmu Noč po dežju (2009) po scenariju Nobelovega nagrajenca za literaturo Gao Xingjiana.

Zgodba o projektu Gremo ven! se je začela leta 2014, ko si je Casabianca ogledoval louvrski muzej in mu je oko obstalo na osamljenem dekletu – Mademoiselle Rivière, ki jo je leta 1806 naslikal Ingres. »Bila je lepa. Videti je bila izgubljena med številnimi velikimi platni in očitno se je dolgočasila,« pravi Casabianca. »Obšla me je močna želja, da bi jo kakor princ iz pravljice osvobodil tistega okvirja in muzeja.« Temu prvemu lepaku na pariških ulicah je nato sledilo na stotine portretov, spuščenih iz krajevnih muzejev na ulice mest po vsem svetu.

Julien de Casabianca pa želi kaj več, kakor izbirati portrete iz muzejev, najti zanimive zidove, kamor jih prilepi, in nato fotografirati te postavitve za razstavo. Zelo koristno se mu zdi, da v ta proces pritegne meščane, in to je že uresničil v mestih po vsem svetu s pomočjo participativnih delavnic, ki spodbujajo prebivalce, da se povežejo z muzejskimi zbirkami v svojem mestu.

Julien de Casabianca je vesel, da lahko s podporo Narodne galerije, Francoskega inštituta, Mestne občine Ljubljana in kustosinje Stefani Marković pripelje svoj participativni umetniški projekt tudi v Ljubljano.

  • Odprtje razstave, video

Avtor fotografij
Julien de Casabianca

Koordinacija
Stefani Markovic, Kristina Preininger

Prevod v slovenščino
Alenka Klemenc

Projekt so podprli
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Francoski inštitut v Sloveniji
Artwave Gallery, Pariz

5. maj – 4. junij 2017
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana