Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
20. junij–27. september 2009

Prvi odtisi

Dela delavnice grafičnih tehnik globokega tiska 2004–09

Izvirna ideja profesorja Marjana Pogačnika je bila, da bi v Narodni galeriji zaživela raziskovalna delavnica grafičnih tehnik globokega tiska. Zakonca Pogačnik sta Narodni galeriji, poleg Pogačnikovega grafičnega opusa in dokumentarnega gradiva, podarila tudi dve umetnikovi grafični preši in drugo grafično opremo, ki so bili materialni temelj za vzpostavitev delavnice.

Mentorstvo in vodenje delavnice je na željo donatorja prevzel redni profesor Bojan Kovačič, ki je izhajal iz tipičnega ateljejskega dela v grafični delavnici za globoki tisk. Pogačnikov stroj za tiskanje je omogočal učni program spoznavanja grafičnih tehnik globokega tiska, in sicer suhe igle, jedkanice, akvatinte, mehke prevleke, rezervaža in njihovih kombinacij.

Petdeset ljubiteljev grafike se je v petih letih  uvedlo v skrivnosti grafičnih postopkov globokega tiska. V letu 2004–2005, ko je Narodna galerija prvič razpisala 40-urni tečaj grafičnih tehnik globokega tiska, ga je z zavzetostjo obiskovalo ducat odraslih udeležencev. Iz njihovih vrst je prišla pobuda, da bi naslednje leto pripravili tudi nadaljevalni tečaj. Mnogi udeleženci so ostali v delavnici več let. Med njimi so študentje, profesorji, kustosi, restavratorji, arhitekti, likovni pedagogi, umetnostni zgodovinarji, oblikovalke tekstilij, odvetniki, upokojenke … Izbor njihovih najboljših odtisov postavljamo na ogled.

Narodna galerija vabi, da ponedeljkove popoldneve ustvarjalno preživite v galerijski grafični delavnici in souresničujete Pogačnikovo idejo. Vpis v tečaj 2009–2010 že poteka na blagajni Narodne galerije.

Postavitev razstave
Bojan Kovačič, Kristina Preininger

Izbor grafik za razstavo
Andrej Smrekar, Marja Lorenčak, Kristina Preininger

Priprava gradiva
Tina Buh

20. junij–16. avgust 2009
Razstava je podaljšana do 27. septembra!
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana