Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
20. junij–13. julij 2003

Razstava plakatov za razstave

Donacija Ranka Novaka

Plakat se je kot oblikovalska forma in naloga v dvajsetem stoletju tako razvil, da ga danes razumemo kot enega od označevalcev minulega stoletja. Zavzel je prostor med podobo in besedo, kakor se ga je v svojih izhodiščih polastila grafika in ga z razvojem tehnologije razmnoževanja podob, ki je sledila potrebam po vse večjih nakladah, postopno prepustila učinkovitejšim oblikam in sredstvom. V dvajsetem stoletju je plakat kot forma združil potrošno, torej minljivejšo tipografsko nalogo in po deležu ustvarjalnosti veliko bolj cenjeno in vidno oblikovanje v okviru kompetenc tradicionalno šolanih likovnih umetnikov. Šele ko se je z abstrakcijo v likovni umetnosti razširilo ustvarjalno referenčno področje v likovnem izražanju, se je tudi tipografija uveljavila kot legitimen likovni gradnik v likovni umetnosti, in sicer najprej in najbolj izrazito v kulturi evropskih zgodovinskih avandgard.

Zbirka plakatov v Narodni galeriji je tematsko omejena na muzejski in umetnostni plakat, nastaja pa že desetletja v okviru tako imenovanega Fonda D, se pravi zbirk dokumentarnega gradiva. V njej se zgovorno kaže odnos, aktualizacija, interpretacija in interesi, ki posegajo na področje umetnostne dediščine. Zbirka je zato dragocen dokument občih intelektualnih teženj in še posebej njihovih simptomov v našem okolju, v katerem deluje in mu je po svojem poslanstvu zavezana Narodna galerija.

Ranko Novak je oblikovalec, ki že tri desetletja obvladuje velik del nalog v grafičnem oblikovanju za potrebe galerij in muzejev pri nas. Izbor iz opusa, ki obsega nad sto šestdeset plakatnih listov je zato izjemen dokument razcveta vizualnih komunikacij in dosega grafične kulture v Sloveniji in hkrati svojevrstna kronika dogajanja na tem področju. Ranko Novak je zbirko svojih plakatov poklonil Narodni galeriji.

Avtor razstave in publikacij
Ranko Novak

Koordinacija razstave
mag. Mojca Jenko, Narodna galerija

20. junij–13. julij 2003
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana