Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 26. 4. 2023 – 30. 7. 2023

Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra

Iz Muzeja Rembrandtova hiša, Amsterdam

Rembrandta Harmenszoona van Rijna (1606−1669) uvrščamo med največje umetnike vseh časov. Najbolj znan je po svojih razpoloženjskih slikah, ki so pogosto izrazito človeške in ganljive. Rembrandt pa je poleg oljnih slik ustvaril tudi številne grafike. Vsaka posebej je umetnina zase, in čeprav so grafike po velikosti včasih majhne, so likovno vedno izjemno bogate. Če si jih ogledamo od blizu, se nam razkrije celoten svet v črnem in belem.

Rembrandt je bil v času svojega življenja in kasnejših desetletjih znan ravno po svojih grafikah − v obdobju, ko je Republika Nizozemska postala vodilno evropsko središče protestantizma, trgovine in umetnosti, jih je ustvaril več kot tristo. Po smrti so Rembrandta dve stoletji občudovali predvsem drugi umetniki: njegova današnja slava in pomen izvirata iz umetniškega odmika od klasicističnih idealov, iz umetnikovega inovativnega pristopa do jedkanice in iz njegovih empatičnih upodobitev različnih ljudi, naj so to bili meščani, berači ali judje.

Razstava v Narodni galeriji predstavlja 57 izvirnih del na papirju in dve matrici iz zbirke Muzeja Rembrandtova hiša iz Amsterdama. Razstava obsega 43 Rembrandtovih grafik in dve njegovi matrici. Poleg izvirnih Rembrandtovih del je predstavljenih še 14 umetnin njegovih sodobnikov in kasnejših mednarodnih umetnikov, ki jim je stari mojster bil za vzor, med drugim deli Jamesa Abbotta McNeilla Whistlerja in Pabla Picassa.

Razstava prihaja v mesto in javnost, ki je zelo odprta za grafično umetnost. Medtem ko je ta medij v drugih državah praviloma prezrt, je v Sloveniji deležen večje strokovne pozornosti, kot se vidi na primer iz Grafičnega bienala Ljubljana in odlične grafične šole na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Pregled mojstrovega vpliva na razstavi dopolnjuje še izbor 10 umetnin iz zbirke Narodne galerije; med drugim so predstavljena dela Martina Johanna Schmidta, Ivane Kobilca in Zorana Mušiča. Tako se boste seznanili ne le z Rembrandtom in njegovo izjemno grafično umetnostjo, temveč tudi z vplivom, ki ga je imel na poznejše domače generacije.

Na ogled je več Rembrandtovih slavnih grafik, med drugim Školjka, ki velja za mojstrovo edino tihožitje v grafični tehniki, pet avtoportretov, vplivni Trije križi ter dve verziji motiva Kristusa privedejo pred ljudstvo ­– Rembrandt je bil znan po tem, da je matrice med tiskom dodatno obdelal in ustvaril serije enakih motivov, na katerih lahko spremljamo spreminjajoče se podrobnosti, like in vzdušje.

Mojstrova dela so razvrščena glede na vidike ustvarjanja, ki so umetnika najbolj zanimali, na primer »Kot v življenju«, »Svetlo in temno« in »Oblikovanje lika«. Tako nam razstava predstavi način, kako je Rembrandt pripovedoval zgodbe. Opazovali boste, kako je najprej izdelal in nato združil karakterne študije, žanrske prizore in krajino, da je ustvaril navdihujoče pripovedi, ki nas še danes ganejo s svojim sporočilom ljubezni, vere in upanja.

Ob razstavi smo pripravili bogat spremljevalni program. Oglejte si ga na tej povezavi.

Nosilca projekta
Narodna galerija, Ljubljana in Museum Rembrandthuis, Amsterdam

Zanju
Barbara Jaki, Milou Halbesma

Avtorja razstave
Jochem van Eijsden, Epco Runia

Vodja projekta
Michel Mohor

Koordinacija
Iris Kost

Konserviranje in restavriranje
Tina Buh, Anne Roos

Postavitev razstave
Ranko Novak

Umetnine so posodili
Museum Rembrandthuis
Narodna galerija
SDH - DUTB, d. d.

Razstava je plod tesnega sodelovanja med Narodno galerijo in Muzejem Rembrandtova hiša.

Projekt so podprli

26. april – 30. julij 2023
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana