Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
1. junij–15. avgust 2009

Robert Mapplethorpe

fotografije

Galerija TR3 in Narodna galerija z veseljem najavljata odprtje razstave 117 fotografij ameriškega umetnika Roberta Mapplethorpa, ki bo na ogled od 1. junija do 15. avgusta.

Pred dvajsetimi leti umrli Mapplethorpe, za mnoge eden najpomembnejših konceptualnih fotografov svoje generacije, se je proslavil z izostrenim očesom za fotografijo in brezkompromisnostjo. Razstavljena dela, ki jih je izbrala Jill Silverman van Coenegrachts in med katerimi so tudi njegovi najzgodnejši portreti prijateljev in sodelavcev iz sedemdesetih let, so razdeljena v šest sklopov: Avtoportreti, Obrazi, Ženske, Meso in fetiš, Rože ter Kipi.

Pregledna razstava bo hkrati potekala na dveh lokacijah. V Narodni galeriji bodo na ogled fotografije cvetja in neoklasicističnih skulptur, ki jih je Mapplethorpe posnel tik pred smrtjo. Dela zaznamuje njegov hladen in odmaknjen pogled na živo in neživo. Lahko bi dejali, da je bilo nekje za umetnikovim očesom iskanje idealnih form. Iskal jih je, ko je fotografiral ljudi, proti koncu življenja pa so ga izjemno privlačile linije in sence različnih neoklasicističnih kipov.

V galeriji TR3 bodo razstavljeni številni Mapplethorpovi portreti, od zgodnjih ikoničnih posnetkov njegove muze Patti Smith s kravato čez belo srajco in jakno čez ramo iz leta 1975, do avtoportreta z ozko črno kravato iz leta 1982. Poleg omenjenih bodo razstavljeni tudi portreti umetnikov, prijateljev in rojakov, kot so Louise Bourgeouis, Debbie Harry, Francesca Thyssen, Isabella Rosellini, Lisa Lyon, Arnold Schwarzenegger, Brice Marden, Philip Glass, Robert Wilson, Philip Johnson, Grace Jones in Henry Geldzahler. Številne je poznal iz umetniških krogov, nekateri pa so bili narejeni po naročilu.

Ob odprtju v ponedeljek, 1. junija bo v Narodni Galeriji ob 17.30 potekal pogovor z naslovom Mappelthorpe – anarhist ali klasicist? z neodvisnim kuratorjem in publicistom Petrom Weiermairjem ter z Janom Babnikom, urednikom revije Fotografija. Pogovora se bosta udeležila tudi Michael Ward Stout in Eric R Johnson s fundacije Robert Mapplethorpe iz New Yorka. Moderatorka bo Jill Silverman van Coenegrachts.

Meta Štular

Razstavo so pripravili
Mojca in Igor Lah, Galerija TR3; Narodna galerija; Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, Mallorca, Španija; CAC Málaga, Centro de Arte Contemporáneo de Málaga, Málaga, Španija; The Robert Mappelthorpe Foundation v sodelovanju z Thaddaeus Ropac (Pariz, Salzburg)

Kustosinja
Jill Silverman van Coenegrachts

Postavitev razstave
Jill Silverman van Coenegrachts, Anka Štular, Tina Buh

Oblikovanje tiskovin
Anka Štular, Krearna

Koordinatorici razstave
Tina Buh, Anka Štular

Generalni pokrovitelj
CEEREF Central and Eastern Europe Real Estate Fund

S podporo
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

1. junij–15. avgust 2009
Galerija TR3
Trg republike 3
1000 Ljubljana

Narodna galerija,
Galerija Narodni dom
Cankarjeva 20
1000 Ljubljana