Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
24. oktober 2018 – 10. marec 2019

Skrivnosti dolgega življenja

Pot umetnin od restavratorskega ateljeja do razstave

Skrb za stare in občutljive predmete pomeni boj proti staranju in propadanju. Strokovnjaki, ki skrbijo za ohranjanje galerijske zbirke za sedanje in prihodnje rodove, se imenujejo konservatorji-restavratorji. Njihove naloge so, da umetnine preiskujejo, ugotavljajo, kako, iz česa so sestavljene, in odkrijejo vzroke za propadanje ter poskušajo poiskati najboljše načine za ohranjanje in razstavljanje dragocenih eksponatov.

Razstava vam bo predstavila ta poklic in izredno raznoliko delo, ki sodi k njemu. Vodila vas bo preko izbranih nalog, ki si sledijo v značilnem postopanju z umetnino od prihoda v restavratorski atelje do razstave. V interaktivno oblikovanem začasnem ateljeju za preiskave boste lahko  preučevali sliki pri različnih načinih osvetljevanja. Bogato slikovno gradivo, nastalo kot del dokumentacije konservatorsko-restavratorskih posegov na umetninah, vam bo razkrivalo posamezne tehnike ohranjanja različnih materialov.

Med naloge konservatorja-restavratorja spada tudi preventivna konservacija, ki izhaja iz načela, da je preprečevati bolje kot zdraviti. Prepoznati dejavnike tveganja, značilne za muzejsko okolje, in izogibati se jim, pomaga upočasniti propad, preprečiti škodo in ustvariti najustreznejše razmere za ohranjanje umetnin.

Stopite po poti umetnin od ateljeja do razstavišča in odkrijte delo konservatorjev-restavratorjev v Narodni galeriji, poglejte skozi njihove oči, spoznajte njihove odločitve in rešitve. Ob razstavi bo izšla zloženka o skrbi za umetnine.

Projekt spremlja obsežen spremljevalni program, ki smo ga pripravili v Narodni galeriji.

Avtorji razstave
Tina Buh, Andrej Hirci, Simona Škorja, Mihael Pirnat, Martina Vuga

Vodja/koordinator projekta
Martina Vuga

Avtorji filmov
Andrej Hirci, Tina Buh: Čiščenje s kapilarnim vlekom
Tina Buh, Martina Vuga: Karel VI.

  • Odprtje razstave, video

24. oktober 2018 – 10. marec 2019
Galerija Narodni dom
Cankarjeva 20
1000 Ljubljana