Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Podprite nas

Skupaj do nove umetnine

Janez Šubic, Portret strica Janeza, 1880/1881

Slikar Janez Šubic je med svojim bivanjem doma v letih 1880 in 1881 naslikal vrsto portretov najožjih in nekaterih drugih družinskih članov, pa tudi družinskih prijateljev iz Poljanske doline. Narodna galerija že dolgo hrani portrete staršev Ance in Štefana, sestre Mice in bratranca Ivana; portret tete Jere je prišel v zbirko pred nekaj leti, portret njenega moža strica Janeza pa bi morali zdaj, ko imamo priložnost, brez omahovanja dodati.
 
Galerija portretov družine Šubic je edinstvena, saj nam ne ohranja samo družinskih podob dveh generacij, temveč obraze družine podobarjev, umetnikov samoukov, ki so na tako izjemen način prelili izročilo poznobaročne umetnosti v nastop modernizma. Stric Janez je resda manjša osebnost v podobarski hierarhiji družine, vendar je njegov portret zanimiv prav zaradi nečakovega razumevanja družinskih razmerij in zaradi njegovih vrednostnih predstav. Stric Janez je edini med sorodniki postavljen frontalno, skoraj kakor v portretni fotografiji. Preprostost postavitve podpira kompozicija, zgrajena na kontrastih med temnim poprsjem in svetlim ovratnikom, med črno brado in močno osvetljenim obrazom. Zazrt v levo mimo gledalca, je s svojimi blagimi potezami in čutnimi ustnicami rezerviran in celo pasiven. Preprostost, če ne kar skromnost v zasnovi razodeva način karakterizacije portretiranca in hkrati realistično osredotočenost slikarja na predmet, ki naj govori brez retoričnih pomagal, saj ta pomagala odvračajo od bistva, od snovi.

Portreti Janeza Šubica so – tako kakor njegove vedute – razpeti med tradicijo in modernejšo maniro. Uporabil je tradicionalne forme, ki se pri najožjih družinskih članih skupaj z distanciranostjo seštejejo v pastiche, saj praviloma portretiranci ne komunicirajo z gledalcem. V večini del je portretiranec umeščen v prostor slike, ki ga slikovni plan jasno loči od realnega prostora. Pri stricu Janezu pa, kakor je opozoril že Mesesnel ob portretih širše družine in prijateljev, ko je zapisal, da so »…te glave pojmovane bolj vsakdanje«, je slikar »izrazitejši realist«. Portret strica Janeza je po zasnovi morda res skromnejši, a je najprepričljivejši simptom uveljavljanja realistične estetike na Slovenskem.

Spoštovani obiskovalci,
z veseljem vam sporočamo, da je Narodni galeriji uspelo pridobiti sliko Janeza Šubica, Portret strica Janeza, 1880-1881.

Hvala za vašo pomoč pri zbiranju sredstev!
Narodna galerija

Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana